Hoppa till innehåll

Ett 30-taligare jag…

januari 25, 2015

Jag har på det sista känt mig än mer dragen åt 20-talet och det tidiga 30-talets siluetter och har på det sista kanaliserat ett lite mer 30-taligare jag… Häromveckan sydde jag en ny klänning, influerad av ”The Factory dress” som jag skrev om för ett tag sen. Men jag gjorde förstås några saker annorlunda, så som det alltid blir. Till exempel valde jag att göra en kimonoärm istället för isydd ärm (så praktiskt!) och så bangade jag på att ha nedhasad midja eftersom jag alltid känner mig så oformlig i plagg med nedhasad midja. Fast nu funderar jag på om jag inte skulle prova och sänka den lite iallafall som ett test om jag pallar för det, kanske till nästa gång. Kjoldelen gjorde jag lite annorlunda också, en fyrvådig lätt utställd istället för en i ett två stycken med rynk i fram.
2501152

Jag sydde provklänningen i den här mjuka härliga flanellen och det blev en riktig trevlig kombination. Flanell är ju det bästa så här års mjukt och varmt som det är, för en lite stiligare variant skulle någon annan form av bomull med lite fall i, eller kanske viscose vara ett fint alternativ. Eftersom det är en såpass enkel modell gick den i ett nafs att få färdig också, inte fel det heller.. Rymlig som den är är det bara att dra över huvudet så ingen dragkedja i sidan behövdes, bekvämt var ordet…För att piffa denna enkla vardagsklänning satte jag på röda knappar. Röda knappar kommer alltid vara en favorit.250115

Knyt en scarf i sidenchiffon om lockarna och måla läpparna med lite extra tydlig amor-båge och vips känns allt mer 30-tal…Väldigt bekvämt må jag säga och jag känner mig manad till att fortsätta med det hela våren genom…2501153

Favoritskorna ”Mable” från Dkode för några år sedan passar ju desutom som handen i handsken till stilen så de fick åka fram ur garderoben de med. Rackarns bekväma är de med sin låga välvda klack för att inte tala tjusigheten..2501154/I’ve been more drawn to the early 30s lately and made a dress strongly inspired by the ”Factory dress” that I mentioned before. Of course I made a few alterations to my model, like kimono sleeves and I chosed not to go with the dropped waist since I always feel peculiar and bulky in dresses with dropped waist. But now I think I might have a go anyway so maybe I’ll try it for the next one I make. This first prototype I made in a nice and warm cotton flanell, perfect for this winter and the best thing to wear when you want to feel cosy.. Ad a scarf to the hair and my favorite shoes (called ”Mable”) and we have a winner combination..Think I will continue to sport this sort of style all through spring. /

12 kommentarer leave one →
 1. januari 25, 2015 9:48 e m

  Tjusigt!

 2. januari 26, 2015 5:37 f m

  Himlarns tjusigt!
  Själv tycker jag det är skönt med lite lösare midja men på ”rätt” plats än sänkt faktiskt men prova du att sänka lite- det går ju faktiskt att korta av överdelen om man inte känner sig bekväm 🙂

  I vilket fall så tycker jag att det är värt att känna på! Och jag tror att du skulle bli rackarns snygg i något sådant.
  Har du förresten tänkt på att ”Bullerbyn” (den ”nya” i färg!) faktiskt utspelar sig på 20-talet! Det finns en hel del att hitta lite lantligare inspiration på ❤

  • januari 28, 2015 11:14 f m

   Det som är bra om midjan är på rätt plats är ju att man kan ha skärp utan att det ser muppigt ut. Jaa, bullberbyn är ju 20-talig ja, det hade jag inte tänkt på.. Har inte sett den sen jag var barn. Får ändra på det, om jag hittar nånstans. Kanske svt-arkiv?

 3. januari 30, 2015 10:47 f m

  SF barnfilm har hela Bullerby-serien! Liksom Saltkråkan (å så jag älskar att se Malin och Tjorvens mamma Märta!), Lotta och Kalle Blomkvist osv! Det är fina filmer med massor av barndomsminnen och bitvis mycket inspiration 😀

 4. mars 1, 2015 7:25 f m

  Jättefin klänning! Påminner väldigt mycket om en klänning som jag har efter min mormor. Den är troligen från 1930-talet. Jag undrar om jag skulle kunna få köpa mönstret av dig eller byta det mot en keramikkopp kanske? Och så undrar jag vad det är för kofta du har på bilderna? Är den v-ringad eller rund i halsen? Ska göra ett hantverksbyte nu under våren och letar en enkel koftmodell i ca 1940-talsstil.

  • mars 7, 2015 7:53 f m

   Hej Ulrika och ursäkta det sena svaret, jag hade ju läst men sen kom nått annat i vägen när jag skulle svara sen försvann det ur minnet 😉

   Men nu så! Jag håller på att rita flertalet av mina mönster i flera storlekar för att trycka upp dem och när det är färdigt kommer jag sälja dem här på bloggen, den här klänningen är en av de modellerna som kommer bli färdig först. Men än är det inte klart, har ju både gravid-tröttma, massor på jobbet just nu och så djuren att skötas också. Så allt tar alltid längre tid än jag vill (tids-optimist) Men det kommer om du kan vänta lite till. 🙂

   Koftan på bilden är egen modell som jag och mamma (Färgkraft alltså) tagit fram och mönstret på den kommer att komma ut så småningom också. Vi har inte bestämt än om vi ska släppa den som lösmönster eller om den enbart ska få hamna i stick-boken som vi jobbar på.. Det är en ganska enkel modell, v ringad från bystpunkten ungefär och stickat i ett väv-mönster 4aviga 4räta tror jag (om det inte var 5, blev osäker nu)..

  • mars 7, 2015 7:56 f m

   Superfin klänning verkligen!! Den var ju onekligen väldigt lik! 🙂 Så fin och så roligt att få ha kläder efter mormor.. Jag ska verkligen försöka skynda mig på och få den färdigt, mönstret är väldigt enkelt och det går tämligen snabbt att sy.. Ska bara på mässa i malmö först sen lugnar det sig lite (och nu är ju killingen klar för i år) så jag hoppas jag kan få ut mönstret snart så du kan börja sy nya egna ”torg-klänningar”. 🙂

 5. mars 7, 2015 8:46 f m

  Ingen fara! Jättekul med mönstren! Jag väntar!

Trackbacks

 1. Ny klänning, gamla skor och en nyhet! | Retro Olivia
 2. Grönrutigt..och hej igen! | Retro Olivia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: