Hoppa till innehåll

Shibori

april 17, 2016

Just nu är det mycket shibori som snurrar runt i mitt huvud. Om några veckor ska jag och min mamma nämligen ha en utställning med Shibori så det färgas shibori var dag så det står härliga till…. Shibori är en japansk teknik, jag nämnde det nog tidigare när jag visade upp den där kimonon jag gjorde förra sommaren. Det är en reservageteknik där man knyter, syr eller viker så att det blir mönster när man färgar. Mycket roligt. För flertalet veckor sedan kom jag på att jag ville ha shibori-lakan. Först nu hinner jag blogga om det. Så det kan gå.. Så här gjorde jag iallafall dem…shibori4

Först vek jag påslakanen på längden, dragspelsvikning som när man gör smällkarameller. Sen tog jag ett grovt snöre och lindade runt så det hela blev som en lång orm.

shibori3

Jag gjorde likadant med örngotten. (Ett tips är att ha handskar när man snurrar på snöret, för jisses vad rivigt det är. Man måste ju ta i för kung och fosterland så det blir riktigt hårt och händerna blev lite väl slitna efter två påslakan och två örngott.)

shibori

Men man kan ju även vika och klämma som sagt. Här gjorde jag lite tygbitar av bara farten när jag ändå hade ett färgbad redo.. shibori2

Dopp ner i färgbadet. Ursprungligen färgade man med Indigo, men jag föredrar faktiskt reaktiv färg för bomull, bättre härdighet och eftersom färgerna är GOTS-godkända även bättre för miljön. Win, win! (Färgerna finns här)..shibori8

Påslakan och tygbitar på tork i solen. På marken ser man ju beviset på att det dröjde ett tag innan jag kom till att blogga.. Snö har vi ju inte haft på ganska länge nu.

shibori9

Så här blev sedan vårt sovrum. Här sover vi väldigt gott alla tre…

shibori7

4 kommentarer leave one →
 1. april 17, 2016 6:17 e m

  Å jisses så fint! Verkligen fin färg och fina mönster 🙂

 2. april 18, 2016 7:14 f m

  Sjukt snyggt!

 3. april 23, 2016 5:14 f m

  Snyggt!! Det är verkligen spännande med shibori – det blir så fina effekter.
  Var skall ni ställa ut någonstans?

 4. maj 15, 2016 1:07 e m

  Oj, vad snyggt!!! Den tekniken skulle jag vilja prova:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: