Hoppa till innehåll

Kors i taket, här kommer ett inlägg!!

augusti 6, 2015

Ja, här blev det ett blogg-uppehåll modell längre.. Men jag har varit helt opepp på att blogga den senaste tiden och då tyckte jag det var bättre med en paus än att skriva oinspirerat. Det blev på något sätt med hela den här graviditets-grejen att jag gick in mer i mig själv och allt fokus fick ligga på antingen att fixa vardagen med jobb, mig själv eller djuren och sen fanns inte energi kvar till så mycket annat. Men så idag efter en lång vilosession i soffan framför Poirot med stickning i händerna kom suget tillbaka. Passande nog hade jag dessutom någonting som jag sytt att visa upp…

kimonomage2

Ett stycke kimono-outfit!! Det är inte långt kvar till nedkomst nu och den senaste tiden har handlat om att förbereda inför förlossning, BB och allt det där. En sak som märkligt nog varit väldigt viktig för mig var vad jag själv skulle ha på mig under sjukhusvistelsen. När jag insåg att jag inte hade några mjuka, sköna kläder (mysbyxor har aldrig varit min stil) fick jag ju snabbt ändra på det, fast ändå göra något som var någorlunda ”stylish” och i min egen stil. Så det blev till att färga lite härligt slinkig bomull/viscose och sen sy kimono av det. För att göra det hela lite mer japanskt använde jag mig dessutom av Shibori-teknik när jag färgade tyget och så här blev det. Jag blev rackarns nöjd om jag får säga det själv.

kimonomage

Shibori handlar om reservering, det vill säga att man på olika sätt hindrar färgen att ta på utvalda delar av tyget och därmed bildas ett mönster. Det kan vara genom att man syr små stygn, knyter eller som här att man viker och sedan pressar ihop det vikta tyget mellan något. Jag vikte i trekantsvikning och sågade till två träbitar som trekanter som jag sedan pressade hårt om tyget. Ned i ett färgbad och sen lät jag det ligga till dagen efter. Ju mer noggrann man är när man viker desto regelbundet blir mönstret sen… (Färgen jag använde kommer från Färgkraft (givetvis), för bomull och lin och självklart både giftfri och bra för miljön och dessutom Gots-godkänt)…

kimonomage5

Sen sydde jag en kimono i enkel modell av mitt tyg och nu är jag redo att ligga på BB med den där lille sprattel-parveln i magen utan att känna mig oklädd på något vis. Väldigt skönt!

kimonomage4

Det är väldigt lätt att bli manisk på Shibori märkte jag dessutom, för när man väl börjat vika och färga så vill man bara göra mer och mer.. Kan ju säga att det blivit några kökshandukar som fått slinka med ner i färgbad de senaste veckorna och man går lite och spanar hemma efter tråkiga vita grejer som är roligare i Shibori-färgat… Jag gjorde faktiskt ett par sladdriga stora byxor som matchade kimonon också, mjuka i midjan och lätta att dra på sig och vips blev det en hel outfit som nu ligger i BB-väskan och väntar på att bli använt….

kimonomage6

Och magen då!? Jo, den har allt växt sen sist och nu är det faktiskt bara en vecka kvar tills beräknat datum, hujjedamej.. Det är helt sanslöst att det gått så snabbt.. Det hela har gått väldigt smidigt och bra förutom släng av dåligt järnvärde och det är bara att hålla tummarna för att slutspurten går såpass bra också. Det är änna så att man kan gå och bli lite nervös när man tänker på det som onekligen hända skall.. Men, som jag peppar mig med. Nu har jag iallafall en snygg mjukis-stass att ta på efter det där eldprovet som jag tänker mig en förlossning är…

kimonomage3

5 kommentarer leave one →
 1. augusti 6, 2015 7:56 e m

  Och en riktigt tjusig sådan! Färgningen och det sydda resultatet blev verkligenbläckert!! Hoppas det fungerar bra till det tänkta ändamålet också. Varma tankar.

 2. lisakristin permalink
  augusti 7, 2015 5:57 f m

  Grymt snyggt! Lycka till med förlossningen!

 3. augusti 9, 2015 12:33 e m

  Otroligt fint! Måste definitivt läsa på om det där! Du är den andra jag läser om nu i sommar som har testat!

  • augusti 11, 2015 3:41 e m

   det är ett väldigt kul sätt att färga på!! Å så tar det inte så stor plats, man kan ha ett litet bad eftersom det ändå ska bli ojämnt, Väldigt praktiskt!

 4. september 20, 2015 2:29 e m

  Hittade till din blogg idag och vill bara tala om att din shiborifärgning gav mig en idé till gardiner i min ateljé. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: