Hoppa till innehåll

Ruby och jag….

juli 15, 2012

Det här är Ruby. Min häst. Ja, egentligen tillhör hon mamma, men jag tänker på henne som min iallafall, lite åtminstone, eftersom det just nu mest är jag som tränar och rider henne. Så småningom har dessutom mor planerat att gå tillbaka till enbart islandshästar (som ju är en väldigt bekväm storlek när man är lite äldre och stelare i knäna) och då är det ju möjligt att jag kanske ska förfoga ännu lite mer över Ruby, typ som foderhäst eller någon form av långtids-lån. Hursomhelst har jag/vi planer på att träna in Ruby på att bli en riktig allround-häst. Hittills har hon inte ridits så mycket och då hon tränats har det enbart varit i westernridning. Men jag som är dragen mer åt det engelska hållet tänker ändra på det och så småningom se vad hon går för både i klassisk dressyr och hoppning. Det är ju jättenyttigt att pröva på allt möjligt och jag tror att hästen bara mår bra av en så allsidig träning så möjligt. Nästa år sedan har jag fått lov att använda henne som avelsto och då tänkte jag betäcka henne med min gamle kärlek Kansas som jag red i tonåren. Han är gammal nu men fortfarande aktiv som hingst och går det bara vägen tror jag blandningen kan bli riktigt bra. Framförallt eftersom jag hört att hans avkommor brukar bli trevliga och jag känner båda hästarnas temprament och tror de skulle kunna matcha varandra riktigt bra. Jag hade tänkt att det ska bli en trevlig lite större  och kraftigare häst än Ruby (som är en American Quarter horse), med större hovar, högre huvudföring och framförallt lite mer naturlig fallenhet för hoppning (Kansas är fullblod/tinker och har både hoppningen och de andra kvaliteérna jag söker så jag tror det kommer kunna bli bra.)

 

Idag skulle mor och jag rida ut i skogen på en söndagsritt. Men just idag hade Ruby fått för sig att testa gränserna. Det fick därför bli istället bli longering och markträning för att ta ner henne på jorden igen och få henne att inse att det faktiskt är jag som är chefen.  Så småningom gav hon sig och blev den där snälla lyhörda hästen igen. Vid det laget var hon helt genomsvett efter allt skuttande, bockande och galopperande som vi fick gå igenom innan hon samarbetsvilligt  gick lugnt och samlat som hon skulle i longeringslinan. Jag var ärligt sagt ganska så varm i slutändan jag med. Det stannade dessutom inte där utan hon fick även genomlida ”den otäcka vattenslangen” för att få sig en dusch som avslutning får att skölja bort svetten (målet är att kunna bada och schamponera hela henne utan att det är några konstigheter). När hon slutligen fick sig sitt belöningsäpple stod hon lugnt vid bindbommen och jag gissar att hjärnan måtte ha gått för fullt i det där lilla hästhuvudet  där hon stod med en alldeles sävlig och lite smått förvånad blick i ögonen. ”Vad var det som hände?”, ”Är det verkligen så att den där tvåbenta ska bestämma över mig?”, ”När ska jag testa gränserna nästa gång?”, ”Är det nödvändigt att bli nedblött sådär?”, ”Ska jag få något mer sånt där gott äpple?”.

 
 

Today mother and me planned for a ride in the woods. Ruby, my horse (or that is, my mothers horse but I think of her as sort of mine) got into her head however that she should test the boundaries somewhat so instead of going out we took some ground training to show her who’s the boss (me) after all the bucking and running she was all sweaty and so was I, but it turned out great and in the end I got her to be that sweet horse she usually is. She also got a dose of that nasty water hose, she really doesn’t like to take the all so needed shower yet but today I got a bit more of her hosed of than the last time so I guess it won’t be long until she likes it and can be shampooed and all that with no problems. My mother has given me permission to borrow Ruby as a foal mare so next year I will take her to the old stallion I rode and loved in my teens. He’s old now but still going strong and I it all works out I think it could be a great combination because I want a sturdier horse than Ruby, with larger feet and higher head and one with a stronger disposition for jumping. Ruby is a Quarter Horse and Kansas (as his name is) is a thoroughbred/tinker with all the characteristics I’m looking for .


3 kommentarer leave one →
  1. oktober 7, 2012 9:47 f m

    At this moment I am ready to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to read
    additional news.

Trackbacks

  1. Anledningen till att jag försvann…. | Retro Olivia
  2. Inspiration från den gamla västern.. | Retro Olivia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: