Hoppa till innehåll

Smultronklänningen…

juli 13, 2012

Igår när maken och jag skulle åka på en kort tripp till Örebro tog jag tillfället i akt att inviga den alldeles nysydda smultronklänningen. Den var så rykande färsk att jag fållade kjolkanten bara en halvtimme innan beräknad avfärd. Jag hann inte göra det matchande skärpet som jag hade tänkt ska höra till men det röda i mocka gick ju också bra. Skärpet får jag göra i helgen.

Jag har länge gått och tänkt på den här klänningen och det var trevligt att äntligen få göra den, tyget har legat och väntat i ett år på rätta modellen och det var härligt att få kombinera det fina mönstret och färgerna i tyget med röda och vita accenter (rött, vitt och blått är ju en klar favorit). En lite mer 30-tals inspirerad modell som jag med en gång blev väldigt förtjust i och redan längtar jag efter att sy flera av samma typ. Det är den sexvådiga kjolen (fast jag ställde ut den ytterligare lite till) sammansatt med mitt vanliga blusmönster fast jag lade till ett bröstok med biesenveck. Knäppningen i fram är med tryckknappar eftersom jag inte ville ”förstöra” knäppkanten med knapphål. Så sydde jag på de här finfina godisliknande 40-tals knapparna som dekor. Det är faktiskt väldigt fiffigt med tryckknappar som döljs av vanliga knappar (så var det t.ex på min vintage-rayon klänning) och det kommer jag garanterat fortsätta med i framtida sömnad.

(Ärmarna är föresten lika långa det är bara det att jag måste ha ”kasat” upp den ena mer när jag skyndade mig att hinna fota innan vi åkte)

I finished the strawberry-dress yesterday just in time to wear on a trip to a little larger city nearby. I actually did the hemming just half an hour before we where planned to depart. I didn’t have time to do the matching belt however so the red suede one had to make do. I’ll make the belt this weekend. It’s more of a 30s inspired model and I used the 6 gore skirt pattern combined with my usual blouse pattern and added a yoke with pin tucks in the front. I just love the vintage 40s buttons and because I didn’t want any buttonholes I did it with snap fasteners instead hidden by the red buttons.

4 kommentarer leave one →
 1. juli 13, 2012 7:12 f m

  Jag har också flera klänningar där det är tryckknappar som döljs av vanliga. Det måste varit vanligt förr. Praktiskt och snyggt!

  • juli 13, 2012 11:50 f m

   Ja verkligen! Att jag inte använt mig mer av tryckknappar förut, det är ju verkligen jättebra! 🙂 De visste allt en hel del om både om stil och det praktiska förr.

 2. juli 13, 2012 5:50 e m

  Som ett smultron, hela du! Underbart fin! Inte kan man tro att den här hemsydd, inte!
  Själv fick jag härom dagen en tvättäkta 50-talsklänning av min svärmor, som nu väntar på att tvättas. Jag kommer att få ta in den ite här och där och midjan sitter några cm för högt upp, men den kommer nog att gå att använda ändå. Tror faktiskt inte att jag kommer att känna mimg utklädd i den, utan snarare rätt fin!

  Hoppas att ni har en bra sommar – jag är i Norrbotten och har haft heldagsregn hela dagen och flera dagar väntar. Lagom roligt med barn…

  • juli 13, 2012 8:25 e m

   Åhåhå, tackar, tackar! Ja, jag blev väldigt nöjd med hur den blev. Man kände sig rackarns söt i den..
   Vad kul med en arve-klänning! Du får fota och lägga ut sedan…
   Jorå, bra sommar. men är så jäkla trött på regnet, när ska värmen komma undrar jag. Man vill ju ha sol och bad och allt det där.. 🙂 Men men, regnigt väder främjar ju att man sitter inne och kurar framför symaskinen istället. 😉 Hoppas ni har det fint i Norrbotten, trots regnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: