Hoppa till innehåll

Blått är flott!

juni 25, 2012

I förra veckan sydde jag den här kjolen i blå manchester. Jag hade först tänkt göra det till en rak pennkjol med veckplatta i bak, men efter lite eftertanke kände jag att manchestern var lite för tjock för att kunna vikas snyggt. Så istället gjorde jag om pennkjol-mönstret till en sex-vådig lätt utställd kjol. Jag blev väldigt glad i resultatet och kommer garanterat göra fler, för det finns ju inget behändigare plagg än A-linje kjolar.

Tyget var från början vitt men jag färgade det till den här djupa kornblå färgen eftersom jag numer har en stark dragning till blått. Jag ville ha det garanterat jämt därför färgade jag det i tvättmaskinen, men då jag ville ha en mörk färg var tvättcykeln inte tillräckligt lång (mörka färger kräver lite längre tid) så jag drog slangen från tvättmaskinen till en balja och sparade färgvattnet där jag sedan lade tyget för att färgas in ytterligare några timmar.

Jag gjorde kjolen ganska tight men ville jag inte att dragkedjan skulle ligga oskyddad mot huden (det är ju rätt hemskt att klämma sig i dragkedjor), så jag åtgärdade det med en liten bit blommigt bomullstyg på baksidan. Jag tyckte det blommiga blev en fin kontrast till det blåa, nu syns det ju bara när man tar av sig och på sig kjolen, men de där små extra detaljerna i underarbetet gör alltid att det känns finare i slutändan.

Eftersom jag inte ville dubbelvika fållkanten nedtill då det skulle blivit för klumpigt valde jag att istället sy på en spets för att dölja kanten. När man gör såhär behöver man inte sicksacka kanten (nu gjorde jag det iofs ändå). Först sydde jag på spetsen längst ned på kjolen med vanlig raksöm, sedan vek jag upp den och sydde för hand  fast spetsen med pärlstygn i baksidan på kjolen så att kanten blev osynlig från framsidan.

 

 

I made this skirt the other week. First I planned to make a pencil skirt with box pleats in the back but after I thought about it I realized that the corduroy probably to thick to get the creases t0 look good. Instead I turned the pencil skirt into a 6 gore A-line skirt. And I really like how it turned out. The corduroy was white from the beginning but I dyed it blue (being that blue is my new favorite color). To avoid getting nipped by the zipper I added a piece of thin cotton behind the zipper. I like the contrast between the flowery fabric and the blue look, although not visible when wearing the skirt it ads that extra something I think. Also, I didn’t want to fold the fabric twice so at the bottom hem I added the lace instead, I really like using lace for hemming and will be sure to do that the next time I make something in a heavier fabric.

12 kommentarer leave one →
 1. Kristina permalink
  juni 25, 2012 9:03 e m

  Vilken kärlek och omsorg du lägger ner på dina plagg. A linje är fint och klädsamt på de flesta kroppstyper. Mycket snygg kjol du skapat!

  • juni 26, 2012 7:49 f m

   Ja visst är det en bra modell! tack så mycket, jag blev som sagt väldigt glad i den. Enkelt är oftast väldigt lättburet.

 2. juni 26, 2012 6:53 f m

  Åh, vad jag älskar dina sytips å fina plagg.
  Har själv satt mig vid symaskinen igen efter flera års uppehåll, och du har helt klart varit en inspirationskälla till det=)

  • juni 26, 2012 7:49 f m

   Åh, vad roligt att jag inspirerade dig till att sy! Vad glad jag blev av att höra det! Superkul!

 3. juni 26, 2012 7:04 f m

  Otroligt fin modell! Inspirerar mig och påminner mig, då jag planerar en grön manchesterkjol i ungefär samma modell. Kul tips för uppläggningen och blixtlåset.
  Lider just nu. Tuuuusen idéer och alldeles för lite tid.

  Kram/ Åsa

  • juni 26, 2012 7:53 f m

   Åh ja visst är det jobbigt, så känner jag också alltsom oftast. Manshester är riktigt trevligt material, att jag inte gjort fler saker i manschester frågar jag mig. Fast jag klantade mig rejält när jag klippte till, det var 90 brett så jag kunde inte få ut ena sidvåden i dubbelt, givetvis glömde jag att lägga den ena spegelvänt, så jag fick två vänstersidor. Som tur var var de hyfsat liksidiga så jag kunde korrigera misstaget med lite förminskad sömsmån på ena sidan. Väldigt vanskligt att klippa till utan att tänka sig för. 🙂 (ändå gör jag sånt typ hela tiden känns det som)

 4. juni 27, 2012 6:46 f m

  Jättefin kjol! Älskar färgen och den lilla ”hemliga” blommiga detaljen =) Har aldrig prövat att sy i manchester, men det blev ju supersnyggt på dig, så ska kanske inte automatiskt gå förbi manchester-tygerna i fortsättningen… (tror det är någon reaktion på all brun manchester under min barndoms 80-tal, borde kanske dock omvärderas =) )

  • juni 27, 2012 7:44 f m

   Haha, jag förstår precis vad du menar med barndoms-manchester. Men prova det vettja, det är ju väldigt skönt och slitstarkt, bra till vardags…Tänk bara på att få ”luddet” åt samma håll när du syr så annars ser det konstigt ut, luddet ska vara lent när man klappar nedåt, (samma som med sammet om jag inte missminner mig)… Jag gjorde misstaget att inte tänka på det en gång och den kjolen ser ut att ha olika färg på fram och bakbiten.. 😉

 5. juli 13, 2012 6:15 e m

  Wow vilka vackra saker du syr! Och du passar så himla fint i stilen!!

Trackbacks

 1. Smultronklänningen… « Retro Olivia
 2. Vårdagjämning, tyger och knappar.. | Retro Olivia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: