Hoppa till innehåll

Om att vara rik…

januari 31, 2014

Jag må vara fattig på hund-kärlek just nu men jag är iallafall väldigt rik på garn och det är ju alltid något. I förra veckan, innan det här med Stella hände så gick vi nämligen igenom ett av firmans förråd. Där tog mamma fram en skatt som hette duga, nämligen flera säckar prima ullgarn.

garnfx23De här är från den tiden då mamma sorterade ullen själv innan den skickades till spinning alldeles i början när hon  höll på att utveckla Färgkrafts garner. En alldeles särskilt exklusiv kvalité med andra ord och det stod mig fritt att ta det jag ville ha. Ställs man inför sådana härliga möjligheter är det ju svårt att hålla tillbaka ha-begäret. Man skulle lugnt kunna säga att mitt garnförråd ökade explosionsartat på bara någon dag. Härligt säger jag om det och nu känner jag mig verkligen rik. Rik på garn. Det är en minst lika härlig känsla som att vara knapp och tyg-rik.

garnFx2

Eftersom garnet legat i ett förråd hade det tagit åt sig en liten lätt unken lukt. Det är ju så fantastiskt med ull att den tar åt sig lukter från sin omgivning och därför fick härvorna hänga ute för att istället för förrådslukt dofta av friska och snöiga vintervindar. Finns det för övrigt någonting godare att sniffa på än nyvädrad ull? Det luktar så friskt och gott att man blir alldeles salig. När garnet hängt ute tillräckligt länge (ett dygn tror jag nog det var) tog jag in det och gjorde härvor. Jag stod i vardagsrummet och fick hjälp av maken och vi skojade om hur typiskt det är att man står och gör det här på jobbet sen kommer man hem och gör samma sak hemma. Snacka om att ha ull och garn på hjärnan. Nu ska jag bara hitta en bra plats för mitt garner, det kommer nog bli så att lite böcker ur en bokhylla på övervåningen för bli förpassat till lådor till förmån för den här färgexplosionen. Det är ju mycket finare med garner i blandade färger än pocketböckers ryggar. Tycker jag iallafall…garnfx25

Om man har garner som legat i förråd där det befaras finnas mal (som verkligen är en fiende till oss ull-älskare.) är det ett bra tips att lägga sina garner eller vad det nu är i blöt. Tre dygn ska det ligga i blöt i ordentligt med vatten och då drunknar eventuella malägg som kan finnas i ullen. Det är en väldigt bra grej att göra om man köper något på second hand eller något som kommer från utlandet. Jag brukar alltid vara försiktig när man fått hem något från Ebay eller Etsy. Man vill ju inte få in ohyra i sina lager. Sen brukar jag också använda vårt tvättmedel som har lavendel, ceder och patchouli tillsatt. Malen gillar inte den lukten och flyger då hellre till något annat. Ett sätt att förebygga utan att använda gifter. Sen råkar det ju vara så att jag själv tycker lavendel luktar rackarns gott. Vinst från alla håll med andra ord!
garnfx24

/Last week we went through one of the storages on the firm and mother took out a really nice hidden treasure. Lots and lots of 2 ply yarns from back in the days when she sorted the wool herself. That means a really exclusive yarn made from the softest of wool and she said I could have all I wanted. Of course when offered such a treat it’s hard to keep hold of oneself and I can safely say that filled my yarnneed for several years over. I hanged it outside for a day and night to get rid of the storagesmell. Now it’s just to figure out where I’m going to put all these treasures. I love the feeling of beeing rich, yarn-rich. It’s just as nice as being fabric and button-rich./

5 kommentarer leave one →
 1. februari 1, 2014 6:02 e m

  Oh. My. Goat.

 2. februari 3, 2014 5:37 f m

  Helt ljuveligt med alla färgerna! Det är ju så fint när alla regnbågens färger samsas så där, ååå vilken lycka för dig. Mindre lyckligt med din fina hund…. ledsen… min fina katthona, så lik en abessinier, fick åka till katthimlen av sjukdomsskäl och ålder för ett par månader sen och jag tänker fortfarande på henne. Som tur är har vi hennes ”unge” kvar, en svart snygging 🙂

 3. Anna permalink
  februari 3, 2014 1:22 e m

  Yarn power!

 4. kitty permalink
  februari 17, 2014 3:49 e m

  Vilket fynd! Läste nyss på blogen Stickigt om en annan som hittat massor med entrådgt ullgarn på sina morföräldrars vind – 40 år gammalt ullgarn! Trodde malen skulle ha kalasat på era garn för länge sen! Härligt!

Trackbacks

 1. Nytt på stickorna… | Retro Olivia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: