Hoppa till innehåll

Duk och back…

augusti 30, 2012

Jag var på födelsedagsfest i helgen och temat för våra presenter till födelsedagsbarnet var ”hemgjort galore”. För det är ju alltid lite extra roligt att ge bort något som man tillverkat själv. Jag tog tillfället i akt att träna på mitt tryck och gjorde en linneduk med fyra matchande servetter. De blev riktigt snygga om jag får säga det själv och är definitivt något som jag fortsätter göra.

Linne är väldigt tacksamt att trycka på, det blir så fina kontraster, linjerna blir rackarns snygga och det sirliga mönstret kommer väl till sin rätt.

Jag gjorde en banderoll med mitt namn på för att ge den där sista touchen. Så här ungefär tänker jag mig att det kan se ut när jag väl börjar sälja mina grejer.

Mönstret tryckte jag så att det följde kanten på den fyrkantiga duken och blev till en rund figur. Det krävs att man tänker efter både en och två gånger för att få mönstringen att se bra ut och vara följsam i sin rapportering. Jag blev hiskeligt nervös innan jag skulle trycka, men mamma stod bredvid som ett ankare och jag lyckades lugna mig och det blev bra. Jag hade nämligen inte mer tyg och inga marginaler att göra fel på. Men det blev ju bra och slutet gott allting gott.

Maken hade bryggt så det stod härliga till i lagom tid för att de skulle bli färdiga och för att ölflaskorna verkligen skulle komma till sin rätt snickrade jag ihop en träback. Nästan lite töntigt stolt över mitt mästerverk i trä är jag faktiskt, backen är gjord med brädor som jag rotade fram hemma hos mamma. Man tager vad man haver så att säga, men så finns det ju en del bra grejer att ta av också. Eftersom det var ett tag sedan jag ägnade mig åt träslöjd fick jag assistans av mamma som är otroligt händig på allt möjligt och det var väldigt smidigt att ha fyra händer vid vissa moment av back-tillverkningen. När backen väl var ihopskruvad skrev jag med en tunn pensel och svart pigment-tryckfärg (det är bra till allt möjligt) på sidan. För visst måste man ju märka en ölback med bryggeriets namn på sidan, det hör ju till. När det väl torkat lackade jag hela backen med linoljelacken jag nämnde för några inlägg sedan. Handtagen är gjorde av lingarn. Vi har nämligen en repslagare (en manick man slår rep med alltså, inte en person) i ateljén och den kommer till användning oftare än man skulle kunna tro. Det är ruskigt kul att slå rep och rep är ju verkligen något som är bra att ha i olika storlekar och varianter.

 
 

For the birthday party that took place last weekend my husband and ! brought presents in the theme ”home-made galore”. I took the opportunity to practice my printing skills and made a linen tablecloth with matching napkins. They turned out rather great if I might say so myself. And this is sure something that I will continue doing and perhaps be amongst the things I sell in the future, the linen is real nice to work with and makes the pattern really stand out. My husbands present was some homemade bear that he made especially and because I thought it not more than right I made a case to carry it in using bits of wood that I found at my moms place. I even made the rope at the ends, using the rope machine we have in the studio and some linen yarn. 

 

2 kommentarer leave one →
  1. augusti 31, 2012 10:30 f m

    Åh, vilken jättefin duk och ÖLBACKEN!!!

  2. september 1, 2012 6:31 f m

    Vilka underbara presenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: