Hoppa till innehåll

Det där med badrummet också…

augusti 23, 2012


Ja, vi kan ju lika gärna ta upp det där med badrum också då. Vi kommer renovera om hela badrummet och ta hjälp av fackmän där. För första gången har jag äntligen chans att få ett badrum som jag själv får bestämma från början. Givetvis ska badrummet såväl som resten av huset gå i retro-stil. Samtidigt får man tänka på vad huset själv passar till. Eftersom det är ett gammalt trähus valde vi bort klinkers (trots att det var ursprungsdrömmen att ha ett svartvitrutigt klinkersgovl) eftersom man då hade behövt stärka bjälklaget för att klara tyngden. Istället kommer det bli plastmatta och där tänkte jag välja en så diskret så möjlig. Väggarna ska efter noga eftertanke faktiskt få bli kaklade. Först tänkte jag bort kakel eftersom jag var rädd att kostnaderna skulle springa iväg. Men det visar sig att skillnaden inte är så stor, speciellt eftersom jag vill ha hyfsat ”vanligt” kakel och inte italienskt designkakel som man får sälja sin lever på svarta marknaden för att ha råd med. Jag tänker mig en enkel design med dragningar åt 30-talet, vitt kakel på nederdelen av väggen som bryts av med en rand schackrutig svartvit mosaik, sen en rad vit igen sen en svart rad för att bryta av och sen krämfärgat kakel ända upp till taket. Vad jag däremot inte kan bestämma mig för är om vi ska ta vanliga vita fogar eller om man ska ta mörk fogmassa till kaklingen, så där tar jag gärna emot lite råd och synpunkter.

Till själva möblemanget blir det nog en helt vanlig vit toa fast med svart sits (visst är de där i gammaldags stil där man spolar på sidan väldigt snygga men det är ju ändå funktionen som man är ute efter och man parar ju in några tusenlappar på att ta en standardmodell). Handfatet däremot kör vi retrostil på med sådana där fina vridkranar med rattar på. Sen kommer ett litet duschhörn till och så vad som kommer bli favoriten i hela huset, iallafall för min del. Badkaret, jag har alltid velat ha ett badkar på tassar så det kommer kommer det bli. Tanken på att ligga i badet och få titta på ett alldeles nyrenoverat badrum i en stil man valt själv dessutom, det längtar jag verkligen efter. Det kommer förstås inte bara bli nyproducerade saker i badrummet, jag har fått en badrumsspegel med hylla från mormors hus som förmodligen är en 50-talare eller kanske tidigt 60-tal. Ser ut som teak men det är jag inte säker på, snygg var den iallafall och det träfärgade kommer nog bryta av det annars rätt ljusa badrummet. Sen har jag en idé om att hitta en gammal teak-hylla eller liten byrå på loppis och måla med ”Tonkinois-lack”. Tonkinois är ett linoljelack som vi lackade golvet i visninsrummer i Ateljén med (man köper det på närmaste byggnadsvård-handel i vårt fall är det Gyllenhaaks i Moholm). Det ger en väldigt slitstark glansig yta, samtidigt som träet andas (man använder det tillexempel till att lacka gamla träbåtar med). Väldigt bra grejer är det iallafall och jag tänker mig att det skulle göra en annars lite känslig gammal möbel mer tålig för fukten som oundvikligen blir i ett badrum.  Här kommer lite inspiration på retro-badrum och lite åt det hållet tänker jag att mitt eget ska bli. Vi får hoppas att det blir det iallafall, längs vägen på en renovering kan ju faktiskt vad som helst hända.

Bathroom renovation. I’m thinking a classic 30s inspired bathroom with pale colors and some black to accentuate. White tile on the lower part of the wall, then a black and white checker’d line and then a cream tile on the upper part of the walls. A regular toilet with black lid, a retro sink and what will be my favorite thing in the house I believe, a bathtub on brass feet. I’m a bathing person and I been longing for having a bath of my own. I’t will not be just newly produced things in the bathroom, I’ve got a nice early 60s teak bathroom mirror with shelves from my grandmothers house and a nice shelf that matches the mirror.

Annons
7 kommentarer leave one →
 1. augusti 23, 2012 2:42 e m

  Krämfärgat kakel! SÅ fint! Vi har grått/rött-rutigt kakel på golvet i vårt badrum. Enda fina med det kan man säga.

  • augusti 28, 2012 8:35 f m

   Ja, det kommer nog bli rackarns snyggt. Längtar tills det är färdigt.

   Rutigt kakel är det bästa, väldigt snyggt i badrum. 🙂

 2. Ann-Sofie permalink
  augusti 23, 2012 3:37 e m

  Vad underbart att få göra drömbadrummet! Låter finfint. 🙂 Nåt att tänka på angående färg på fogmassan…familjens sommarstugebadrum skulle göras om. Kakelsättaren var kreativ och valde på eget bevåg mörk fogmassa till det vita kaklet. Kommentar från familjemedlem i efterhand – det känns som att kliva in i ett korsord, man vill börja skriva i rutorna. 😉

  • augusti 28, 2012 8:36 f m

   Ja jag hoppas det blir fint! Smart tips om fogmassan, korsords-känsla vill man ju inte ha… 😉 Eller att någon kluddar på väggarna heller, strikt förbjudet i vårt hus..

 3. augusti 23, 2012 5:00 e m

  Mörk fogmassa ger en grafisk känsla och de skarpa kontrasterna stimulerar mer så om golvet är mindre vackert så skulle jag definitivt köra med svart fog. Det är mera vågat och dramatiskt och känns också mer retro enligt mig.
  Förstår det här med toan, men leta rätt på en i riktig bakelit toaring. Det känns så mkt varmare och mjukare än de där låssas sakerna i plast. Jag har också ett inlägg med badrumseldorado hos mig.

  • augusti 28, 2012 8:38 f m

   Jag blev osäker på om det skulle bli förmycket med mörk fogmassa med det andra. hade det bara varit ljust kakel kanske det hade varit bättre? Men samtidigt kanske det är smidigt om det är så att det är mkt järn i vattnet. (vet inte det än, ska borra nytt vatten och då får man ju se vad det blir). Vill ju inte att fogarna ska bli bruna efter ett tag, då är det ju bättre om de är mörka från början…

Trackbacks

 1. Duk och back… « Retro Olivia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: