Hoppa till innehåll

Det bästa brödet!

oktober 7, 2015
tags: , ,

Idag tänkte jag dela med mig av ett superbra recept.. Men först vill jag bara tacka för alla lyckönskningar efter förra inlägget.. Både lille Ture och jag (och pappa) tackar och bockar!

När man ammar är man ju hur hungrig som helst och blir sugen på allt möjligt gott! Mitt största intresse nuförtiden förutom lille Ture är att äta. Ett av sugen som uppstod var nybakt frasigt bröd med smältande smör på.. I ”vanliga” fall äter jag ju inte så mycket bröd men det fick snabbt ändras och jag gjorde det här brödet som är så enkelt gjort att till och med en nybliven mamma med litet spädbarn hinner med.. Det här brödet har blivit vår helgtradition så på fredagskvällen sätter jag degen och så har vi nybakt bröd-doft i huset hela lördagen.. Oftast tar det slut samma dag det bakades så då blir det till att sätta en deg till så man har till söndagen också..

bread

Ett rackarns enkelt bröd men det kräver lite framförhållning, det har man dock igen eftersom det inte kräver någon knådning och blir så fabulöst gott .. Eftersom man gräddar det i gryta så stannar fukten och ger ett härligt bröd med frasig skorpa och den långa jäsningen ger den där fina sega texturen som ett riktigt lantbröd ska ha..

På kvällen blandar jag ihop:

3,5 dl vatten

7 dl vetemjöl

1 tsk torrjäst

salt

Samt eventuellt lite honung (det är bra för jäsningen med lite sött) och varför inte något som ger smak.. Hackade oliver, solrosfrön, kummin.. Ja, vad man är sugen på helt enkelt.. Blanda ihop allt till en väldigt lös deg, den ska vara riktigt kletig. Sätt en plastfolie över bunken och låt stå över natten, ungefär 12 timmar men om det blir fler gör det absolut ingenting.  Ta sedan en slev och vänd degen i bunken några gånger och låt jäsa i några timmar till (typ två)..  Sätt ugnen på 250 garder och sätt in en gjutjärnsgryta, när ugnen och grytan är varm lägg i ett bakplåtspapper (tillklippt till rätt storlek så det passar grytan) strö lite mjöl på pappret och häll i degen. Lägg på det varma locket och grädda i 30 min. Ta sedan av locket och sänk temperaturen till 225 och grädda i ytterligare 15 min.  Ta ut och låt svalna på galler. bread2

2 kommentarer leave one →
  1. oktober 30, 2015 5:09 e m

    Gott! Måste testa 🙂

  2. leyla salm permalink
    oktober 14, 2016 2:23 e m

    I had this with Trine and I realy need this recepie its to die for. Can you please send it to me in english? Love leyla salm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: