Hoppa till innehåll

Den goda mjölken!

maj 17, 2015

När killingarna är separerade från sia mammor på natten gäller det att gå upp i tid om morgonen och mjölka. Maken har byggt ett superfint mjölkbord åt mig och där sitter jag en stund om morgonen och myser under tiden jag mjölkar och känner mig rik. Rik på getmjölk. Betty är min bästa get, hon är lättmjölkad och har stort juver (framförallt stora spenar) till skillnad från Dolly som man får jobba lite mer med. Jag är så glad att Betty fick en dotter eftersom det där gärna går i arv. Jag mjölkar i en fin gammal kockumskanna och sen går jag in och silar i den här mjölkspannen som jag fått låna av mamma.

10maj5

Gammelmormor Agnes köpte den här rostfria mjölkkannan på 50-talet, hon var före sin tid och insåg snabbt att rostfritt är bättre än aluminium. Man kan tänka sig att den var dyr då när det begav sig och rostfritt var ett relativt nytt.. Så skickades lillflickan som nu är min mamma iväg till mjölkaffären med den här i handen och fick köpa mjölk och smör till hushållet.. Varje gång jag fyller på min getmjölk i kannan tänker jag på det.. Det är väldigt roligt när saker har historier bakom sig och dessutom en sådan ypperlig funktion. För det här är det bästa sättet att förvara mjölken i tills det görs ost av den.10maj2

Nu är vi fortfarande ruskigt nya på att göra ost, men det finns ju många roliga böcker därute till hjälp. Den här till exempel som jag köpte från ostlabbet när jag beställde löpe och lite annat smått och gott.. Och så förståss Mandelmanns självhusållningsbok som är en riktig skatt att läsa och inspireras av. Inte bara vad gäller att göra ost utan massvis med annat matnyttigt…10maj6

Än så länge kör vi ett ganska enkelt recept, men det funkar och det blir rackarns gott. Jag tar ungefär 4 liter mjölk (mer får inte plats i grytan) värmer upp till 73 grader för att pastörisera (när jag inte är gravid längre ska vi prova att göra på opastöriserad mjölk men än så länge vill man ju ta det säkra framför det osäkra) sen kyler jag ned mjölken snabb genom att ställa hela grytan i kallt vattenbad i vasken. När mjölken når ca 32 grader tillsätter jag ungefär en dl filmjölk/yogurt. Sedan låter jag det förmogna i ca 30 minuter ibland lite längre.. Sedan värmer jag på mjölken lite så den är 32 grader igen och då tillsätter jag löpen och rör om ordentligt. Sedan får mjölken stå och löpa i ca 45 minuter ibland längre. När det är helt stelt (jag provar lite genom att trycka en sked mot ytan) så skär jag upp ostmassan i kuber och rör försiktigt om. Sedan låter jag det stå en stund till för att det ska vassla sig lite mer. Sedan öser jag upp ostmassekuberna i en silduk som jag lägger över ett durkslag. Sedan tar jag hela duken och knyter ihop och hänger i en bomullstråd över vasken ( om man inte samlar vasslen för att göra messmör) när det slutat droppa häller jag över allt i en ny silduk i en ostform och lägger på en press.. 10maj7Sen ska osten pressas.. Den här osten var jag otålig med och lät den bara pressas några timmar. Sen tog jag upp den och lät torka på den här smarta ostmattan (som gör att luft även kommer åt under osten). Man vänder den några gånger per dag och gnider in osten i salt (utan jod) och låter stå i rumstemperatur, sen är det mest en fråga om hur mycket man vill den ska mogna. Den här kunde vi inte hålla oss i från längre än en vecka och jag kan säga att det var otroligt god. Bästa hittills faktiskt, lite krämig på insidan och lagom mycket getsmak.. Som en blandning chevré och fetaost kanske man kan beskriva det. Fast bara såå mycket godare.

/We’ve finally started making our own cheese now that the kids are old enough to be separated from their mothers… This is what I longed for when I got the goats last year and it’s just how I imagined it would be. The coziness from sitting by my milk table and milking every morning to the utter enjoyment of being able to eat ones homemade goat cheese. And its just as tasty as a thought it would be too../

5 kommentarer leave one →
 1. Marianne permalink
  maj 17, 2015 8:15 f m

  Hej! Hit skulle dubåka och lära hur man gör ost! http://www.westhighlanddairy.co.uk/index.htm

 2. maj 18, 2015 8:34 f m

  Mmmmmm ost, sätter lite ost på önskelistan till helgen. 🙂

 3. maj 27, 2015 10:29 f m

  Hej! Tänkte bara tipsa om att det räcker att du värmer mjölken till 63 grader och håller den över den temperaturen i 30 minuter för att pastörisera. Du får en lite bättre mjölk att ysta på då. 72-76 grader används för lågpastöriserad mjölk i industrin, men de håller den temperaturen i bara 15 sekunder innan de blixtkyler, så mjölken hinner inte försämras så mycket. Hemma är det bättre att köra 63-gradersmetoden.

  Hälsningar
  Jon

  Aktiebolaget Ostlabbet

  • maj 27, 2015 10:50 f m

   Tack för tipset! Får prova det nästa gång, har läst om det men tyckte det kändes träligt att hålla det så länge i rätt temperatur, men det kanske det inte alls behöver vara. 🙂 Men måste man inte kyla av den ganska snabbt även vid 63? Jag ställer grytan i vasken och kör på full stråle kallvatten ur kran för att få ned det snabbt. (eftersom jag är gravid har jag inte velat chansa, men tänkte nog strunta i pastörisering sen i framtiden) 🙂

   • maj 28, 2015 12:20 e m

    Det beror lite på hur mycket mjölk du ska pastörisera, men tio liter svalnar inte så snabbt. Värm till 65 grader, ställ grytan på korkunderlag eller liknande och svep in i några frottéhanddukar. Kolla efter tio minuter hur mycket temperaturen sjunkit. Värm igen till kanske 65 grader och repetera tills det gått en halvtimme. Hur mycket du värmer till andra gången och hur ofta du värmer på justerar du efter att du sett hur snabbt det svalnat efter första värmningen.

    Har du möjlighet kan du även sätta grytan i ett varmvattenbad för att öka mängden lagrad värme, istället för frottéhanddukarna. Då svalnar det långsammare.

    Kan även funka med absolut lägsta värmen på spisen (särskilt om du har induktion, det brukar vara lägra än på gjutjärn) kombinerat med handdukar. Håll koll på temperaturen bara, så att den inte sticker åt något håll.

    Angående nedkylningen så visst, man bör komma ner i ystningstemperatur hyfsat snabbt. Men jag skulle säga att det är okej även om det tar upp emot en timme. Vattenbad brukar kyla rätt snabbt ju. Annars kan man nörda till det och bygga eller köpa en kylspiral som man sänker ner i mjölken och låter kallvatten strömma genom. Se till exempel:

    http://shop.humle.se/utrustning/bryggning/vortkylning/cervisia-kylspiral-9-m

    Då kyler du snabbt, må du tro!

    Jon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: