Hoppa till innehåll

Hej, hej!

juni 10, 2014

grisNej men hej, hej! Nya invånare på vår gård. Igen! Det har verkligen blivit ett riktigt djur-år i år. För inte nog med getter och föl bestämde vi oss i vintras för att vi skulle skaffa några hushållsgrisar också. Sagt och gjort, de jag tingade i februari av några bekanta var äntligen leveransklara och i söndags kom de hem till oss. Två riktiga charmtroll som fick prova att bo i fortet vi byggt till dem.

gris2

Fort kanske är att ta i, men eftersom vi gjorde ett trästaket med stående bak-ved ser det nästan ut som en palissad som omger deras lilla hage. Nu är den här hagen bara tillfällig. Så småningom ska de få gå i lite större. Dessutom ska det här palissad-omgivna området bli mitt trädgårdsland nästa år, till potatis och bönor och lite annat som tar större plats än odlingslådorna ger. Staketet har två öppningar, en i vardera kortände. I den ena kortändan  finns en grind där jag senare tänkte göra en pergola med humle, i den andra står deras lilla koja, den har medar så vi lätt kan flytta den sedan (med traktorn). Så småningom kommer den dessutom bli för liten för fullvuxen gris och då kommer getterna få ta över den tänkte jag.gris3 Det är härligt att ha dessa fina på gården. De ger ifrån sig småljud mest hela tiden på ett ytterst mysigt vis, de hjälper till genom att ge ett bra och ekonomiskt sätt att göra sig av med hushållsavfallet (det vi ger får vi ju tillbaka nästa år i form av kött) och så gräver de upp ett trädgårdsland åt mig. Det finns inte nog med fördelar med grisar. Dessutom känns det bra att kunna göra något för att bibehålla rasen genom att vara genbank. För det här är Linderöds-grisar och det finns inte så många kvar. Synd och skam när de är så fina. gris4/Well hello there! We decided earlier this year that we should have pigs on our small homestead. And the day before yesterday it was time to finally go and bring them to our place. They are so sweet and now they are quickly working their way through the grass and making a garden patch for me to grow in next year. It’s very nice to not have to dig it up myself. And of course they take care of eating all our leftovers and making lovely sounds that are so sweet to listen to. These are an old swedish breed (Linderöd pig) that are endangered so by having a breeding pair on our farm we also contribute with the keeping of this lovely type of pig./

2 kommentarer leave one →
  1. juni 10, 2014 7:11 e m

    Åååh vilka fina små fläckiga knoddar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: