Hoppa till innehåll

En väska blir som ny…

mars 3, 2014

För ett tag sedan klickade jag hem den här finfina virkade väskan från Etsy. Den är från 1930-talet och kvinnan som ägde den en gång i tiden ristade in sitt namn Marie Van Horn, Monrovia, LA ,tillsammans med ett telefonummer. Nu syns texten bara ytterst svagt men det är ändå väldigt roligt att veta att en gång i tiden bar Marie den här väskan käckt i handen. Man kan bara tänka sig vad väskan har sett, Los Angeles på 30-talet kan ju haft en hel del historier att berätta om man säger så…

v

Eftersom tidens tand ändå gjort sitt med väskan bestämde jag mig för att restaurera upp den lite. Bomullen i garnet hade gulnat så jag tyckte den skulle bli ännu finare efter ett dopp i ett färgbad. Jag färgade den blå och det blev rackarns fint må jag säga. Handtaget tvättade jag av med lite linoljesåpa, sedan lät jag dem torka innan jag gick över dem ytterst försiktigt med ett fint sandpapper. Därefter gned jag in dem med bivax och polerade upp dem tills de blev alldeles mjuka och lena i händerna.
v2

När väskan torkat efter sitt färgbad sydde jag tillbaka den på trähandtagen.  Eftersom hällan var trasig gjorde jag en ny och jag ersatte den bruna knappen med en  röd porslinsknapp ur mitt lager.
v3

Jag tycker stygnen som Marie använde när hon dekorerade innerfickan är så fina. Det är verkligen fint att tänka på hur en annan människa i en annan tid lagt ned arbete på något som jag numera kommer använda och älska.v4

Jag är mäkta förtjust i min nya väska. Jag hade först tänkt att ha den när jag transporterar min stickning, men nu tror jag nog den även kommer användas till handväska när sommaren kommer. Den milda blå färgen blev precis rätt för dess tidsålder och jag tror nog Marie gärna skulle burit sin väska blå likaväl som naturfärgad. Jag tror nog att jag så småningom måste färga upp lite linnetyg i samma nyans och sy mig en matchande klänning till den här nya favoriten i väsk-samligen.
v5

v6/I got a new bag from Etsy some time ago. Since the cotton had gotten a bit yellow from age I decided to dye it. I removed the wood handles, washed them of and then polished them with beeswax. The crocheted bad and the lining got dipped in a blue dye bath. After it dryed I sewed it back on and made a new button loop and sewed on another button from my stash. I love my new bag and I think it will not only serve as a bag to carry my knitting but also as a regular handbag when the summer comes…/

Bag- Running Rabbit Studio

3 kommentarer leave one →
 1. mars 3, 2014 2:30 e m

  Alltså så fin! Färgen är verkligen underbar! Tycker sånna här väskor är superfina, men jag är inte så mycket för väskor man inte kan ha hängandes på axeln tyvärr…

 2. mars 5, 2014 5:25 f m

  Vad mysigt att läsa om ditt donande med den charmiga lilla väskan! Den blev verkligen som ny och jättefin i den milda blå nyansen. Som sagt, tänk om Marie hade vetat att någon 70 år senare skulle ta hand om den och använda den…. Är lite nyfiken på hur det är att handla på Etsy från USA – det finns ju så oerhört mycket fint. Blir det dyrt med frakt, tull m.m.? Eller hur funkar det?

  • mars 5, 2014 5:37 e m

   Hej Eva! ja visst blev den fin, perfekt blå nyans. 🙂
   Etsy är jättelätt att handla från. För lätt om man säger så, ähum.. 🙂 Jag har aldrig åkt på tull. Betalar gör man enklast via Paypal (är väldigt förtjust i Paypal!!). Frakten är lite olika med, en del säljare har inte lagt ut frakt till sverige, då får man skicka en ”convo” dvs maila dem och fråga efter en fraktkostnad, Ibland blir det dyr frakt ibland inte så farlig. som jag har förstått det är det olika beroende vilken stat det kommer ifrån.. och så givetvis hur stor grejen är man vill ha.. Jag har handlat otaliga saker från Etsy genom åren och alltid blivit nöjd. Det är en väldigt seriös sida så det behöver man inte oroa sig för. 🙂 (det finns mkt fint på ebay också, där jag handlar en del med. ibland har man ju dessutom tur och får en grej utan att någon budar upp det. där är paypal också det bästa betalningsättet) det funkar precis som tradera fast det är internationellt. Man kan hitta både handväskor, bakelit, klänningar, tyger, knappar där.) Svårt att inte klicka hem något med andra ord, även om jag försöker hålla mig från att gå in på både ebay och etsy alltför ofta. Det är så mkt som frestar 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: