Hoppa till innehåll

Källarfynd..

januari 17, 2014

Det har varit översvämmning i källaren i mormors hus och igår var mamma och jag där för att börja ta reda på eländet. Som tur är fixar försäkringsbolaget med saneringen och kommunen (vars fel översvämmningen var) står för självrisken. Men det tar ju inte bort att det är träligt att få sina saker förstörda av vatten. Eftersom maken och jag bott i huset hade vi lämnat kvar en hel del flyttlådor med grejer som stod på förvaring. I källaren, givetvis. Det är nu totaltförstört men jag tröstar mig med att jag nog ändå kan klara mig utan mina universitetsanteckningar (även om det hade varit roligt att ha kvar förstås) och min stora samling videokassetter bland annat. Det var tyvärr även en del saker efter mormor och morfar som blev förstörda men man får ändå tänka att vi hade tur i oturen som inte förvarat fler saker med känslomässigt värde i källaren. När vi gick igenom vad som skulle slängas och vad som kunde räddas gjorde jag iallafall några roliga fynd bland lådorna som plåster på såren för det som blivit förstört.

DSC_0097Två stycken finfina hårspännen hade klarat sig. Mamma kom ihåg att hon brukade ha dem till skolan innan hon fick tillåtelse att klippa lugg. Tänk att jag aldrig sett dem förut, jag som älskar 50-tals hårspännen!

DSC_0043

På en hylla i ett skåp som turligt nog varit utom räckhåll för vattnet hittade jag en Triett-kakburk. Hurra, hurra! En sådan har jag ju velat ha hur länge som helst! Jag kan verkligen inte begripa hur jag missat den här godbiten i alla år. Men skåpet har alltid haft lådor framför sig så jag antar att jag inte orkat flytta på dem för att titta vad som fanns i.
DSC_0050

Som om inte kakburk och hårspännen vore nog fann jag supervinsten i samma skåp. Nämligen en hel laddning med 50-tals gardiner. Jag har undrat lite förr och tänkt att det borde finnas mer 50-tals tyger någonstans. Devisen ”att ta hand om saker” har nämligen alltid varit väldigt stark i min mormors hushåll. Allt sparades och tog som omhand och nu kan vi glada efterkommande generationer njuta av frukterna av denna sparsamhet. En omgång i tvätten för att ta bort källarlukten så blev de här godbitarna återigen i prima skick. I helgen ska jag stryka dem så de blir släta och fina sen ska de upp på mina hittills tomma gardinstänger runt om i huset. Det är ju så tråkigt att sy gardiner så det har jag sparat på och nu behöver jag ju inte ens göra det längre. Den högra gardinen med röda ränder hade dock en lite knepig längd som inte passar något av mina fönster, så den funderar jag på om jag skulle göra något annat med. Kanske sy något för det var en rejäl och prima bomullskvalité som skulle passa både till kjol och klänning. Vi får se, det gäller ju att man tänker till både en och två gånger innan man sätter saxen i sådana här skatter.DSC_0067/It’s been a flood in the basement of my granny’s house and yesterday my mother and me went up there to sort out the mess. Luckily the insurance will take care of all the costs of damage. When we went through the things destroyed by water we found some things that could be rescued aswell. And I ended up doing quite a lot of finds, things I never seen before despite even living in that house for a year. The 50s hair barrettes where my mothers, very cute and just the thing for me. I love those types of hair accessories. Also I found this cookiejar in three layers, very typical 50s. This was luckily stored on a shelf above the waterline as well as these fantastic 50s curtins. To think I’ve missed these all these years. I just laundered them to get the smell of basement off and they where as good as new.. /

3 kommentarer leave one →
 1. januari 17, 2014 10:52 f m

  Alltså din mormors hus… Hoppas det inte var något jättefint som blev förstört!! Har ju tyvärr själv numera erfarenhet av vattenläcka och källare.

  • januari 17, 2014 11:08 f m

   Nej, det var som tur var inte något oersättligt. Mest gamla böcker och lite annat smått. Klänningar och möbler är på andra våningen och vinden (eller hemma hos mig 😉 )..
   Hoppas det går bra för er med vattenläckan, måste vara väldigt jobbigt att få stänga affären, så träligt när sånt här kommer mellan ens företagande..

 2. januari 23, 2014 5:54 f m

  O o o, vilka tyger! Vilken tur att inget viktigt blev förstört. Jag fick råkade ut för mögelskador på en vind där det inte var tillräckligt ventilerat och snö hade blåst in genom vindsluckan som satt på utsidan av huset. Nästan alla mina coola 70-talskläder som jag sparat blev förstörda, snyft. Angående 50-talstyg så fick jag hellånga urfina gardiner av min kusin som hon tagit tillvara på från sina föräldrar, gissa om jag blev glad! Jag sydde kuddar av dem som blev såå fina.
  Hälsningar Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: