Hoppa till innehåll

En rosa bäddjacka…

november 18, 2013

Häromveckan bestämde jag mig för att ta tag i någonting som jag tänkt göra länge. Nämligen fräscha upp min gamla bäddjacka med lite ny färg. Den är ärvd från mormor (stickad någon gång på 50-talet skulle jag tro) och är ett riktigt härligt plagg att ha till hands så här när det börjar bli lite kyligare väder. Men eftersom ull när det åldras gulnar hade jackan som var naturvit från början fått en lite tråkig gulvit färg.  Men då är det ju tur att jag jobbar med textilfärg och alltid har en färggryta nära tillhands. Det var bara det där att välja vilken färg den  bäddjackan skulle få som satte käppar i hjulet för mig. När man har alla tänkbara valmöjligheter är det ju typiskt att man inte kan bestämma sig. Mintgrön, ljusblå eller rosa, det var frågan. Till slut fick rosa vinna. Vi har ju ändå rosa sovrumsväggar tänkte jag som gärna matchar in i minsta detalj. Visst blev jackan fin i sin nya färg? (nu glömde jag ju ta en förebild men så är det ibland)bedjacket3

Jag tog bort knapparna innan jag färgade annars hade de kunnat dra åt sig av färgen och det ville jag ju inte. När så det var färdigt insåg jag att jag hade andra knappar som skulle passa ändå bättre, orginalknapparna var nämligen vita men de här rosa vintage-knapparna jag hade i mitt förråd såg ju ut att vara gjorda för det här ändamålet.bedjacket2

Till den här lite varmrosa blandade jag gult och cerise från vårt färgsortiment på Färgkraft. Det går alldeles utmärkt att färga stickade ullplagg, som synes. Det man får tänka på är att vara lätt på handen när man rör runt i grytan (så det inte tovar sig) och ha tillräckligt stort färgbad så det blir jämnt färgat. Men sen så är det ju faktiskt så att det är i basiskt ph-värde som ull tovar sig och när man färgar gör man det ju i surt.  Det är i själva verket en jättebra sak föresten att färga om ett plagg när man behöver fräscha upp det lite, få det att kännas som nytt eller kanske dölja en fläck som inte gick bort. (Mer råd om skötsel och tvätt för ull finns föresten att läsa här.) Jag blev väldigt nöjd med min ”nya” bäddjacka och får nog snabbt som ögat se till att sy mig ett matchande rosa nattlinne för kommande kyliga vintermorgnar.

bedjacket/ I dyed this bedjacket the other week. It was my grandmas and she knitted it sometime in the 50s I think. The original color was white but since wool when it grows old get a yellow tone I wanted to freshen it up a bit by dyeing it. Fortunately I work with textile dye and there’s always a dyebath standing ready. In the end I decided on pink (but it was a hard choice) and I’m very happy with the result. I removed the original white buttons before dyeing and after I found these lovely pink vintage-buttons in my stash and they matched perfectly../

2 kommentarer leave one →
  1. november 18, 2013 2:13 e m

    Vilken fin! Det är ju smart att färga för att fräscha upp….och du som har en hel palett med färger att välja bland 🙂

  2. april 25, 2014 3:57 e m

    vilken underbar kofta! och färgen är ju perfekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: