Hoppa till innehåll

Chokladkaka i repris..

januari 27, 2013
tags: ,

kaka

Förra helgen fyllde min mor 65 och vi firade henne som sig bör. Efter en särdeles god lammsteksmiddag åt vi den absoluta favoritkakan som jag skrivit om förr på den gamla bloggen. Black and white kladdkaka. Den här gången gjorde jag dock inte glasyren med enbart vit choklad utan jag gjorde två glasyrer genom att dela mängden smör och grädde och sen tog jag hälften med vit choklad och hälften riktigt mörk choklad. Väldigt gott. Är man lite lätt på handen kan man få till en fin marmorering med de två chokladsorterna. Jag var inte det den här gången dock utan klantade mig lite. Då fick det bli först ett täcke av vit choklad sedan den mörka ovanpå istället och det smakade minst lika gott på det viset.  Dagen efter fanns det kaka kvar så lunchfikat på söndagen blev lite extra gott och jag passade på att ta ett snabbt foto på härligheten innan den försvann. Eftersom det ändå var helg och det fanns kvar av julespriten så passade jag dessutom på att göra en irish coffee till. Mmmmm…..

Chokladkakan:

150 gram smör
2,5 dl socker
1 dl kakao
2 ägg
2 dl mjöl
en nypa salt

Smält smöret och rör i sockret, låt det smälta ihop lite på plattan innan man drar av det från värmen. Häll över i en skål och blanda i de torra ingredienserna. Rör ned äggen ett i taget. Grädda i en smord form med löstagbara kanter i 20 minuter i 185 grader. Ställ för att svalna utan kant.

Glasyr:
1 dl grädde
50 gram smör
300 gram vit choklad

Koka ihop grädde och smör. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen så det smälter. Sätt på kakformskanten (oljad med rapsolja så släpper den lättare sen) Häll smeten över kakan och ställ in i kylen så överdraget svalnar. (Var lite försiktig med den vita chokladen och smält den försiktigt för den tål inte för hög värme.)

Last weekend we celebrated my mothers birthday and after a really tasty dinner of lamb steak we had my favorite cake, a really dark chocolate cake with icing made of both white and dark chocolate.

2 kommentarer leave one →
  1. lisakristin permalink
    januari 27, 2013 1:22 e m

    Låter väldigt smarrigt! Och det där porslinet, är det penseer på? Snyggt!

    • januari 27, 2013 1:47 e m

      Åh, ja den här kakan är den bästa av alla typ! Och så är den ju hyfsat lätt och massvis med choklad, det bästa av alla världar. 🙂 Ja visst är det penseer. Det är en jubileumsservis från Rörstrand Sylvia heter den.. Har bara några få assietter som jag fått från mormor, men den är söt, lite sommrig sådär..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: