Hoppa till innehåll

Lammkotletter!

juni 11, 2012

Eftersom jag inte lyckats installera Photoshop i låne-laptopen än (fråga mig inte varför det är så svårt) så får mobilbilder funka som substitut, den är ju ganska händig den där iPhonen när det kommer till kritan. Idag ville jag bara skriva om den fantastiskt goda middag som vankades i det Bonnevierska hemmet denna regniga måndagskväll. I söndags fick vi nämligen vårt lamm som vi beställt och i dagarna två har det frossats på lammkött. Det godaste köttet någonsin i min bok, speciellt när lammet i fråga vuxit upp i hagen bredvid, här snackar vi närproducerat . Vi fyllde frysen och packade i plastpåsar tills vi nästan storknade. Men några lammkotletter sparade vi för omedelbar uppätning. Det är banne mig det godaste som finns tror jag. Vi körde bara på favorittillbehör till kvällens kotletter. Färskpotatis som man efter kokning steker lite lätt i smör och smaksätter med timjan, sallad på ekologiska babyplommontomater, rödlök, fetaost, oliver och hemodlad basilika. Kokt majskolv med smör, smörstekt rotselleri så lite kokta gröna ärtor. Lamm, vitlök och timjan är verkligen en kombination som funkar i alla lägen så på lammkotletterna lägger man avslutningsvis en klick vitlöksmör som får smälta över köttet. Det är ju helt uppenbart att smör är den gemensamma nämnaren för nästan allt på tallriken, men så är det ju med nästan allt som är gott. Man klarar sig inte länge i ett kök utan smör helt enkelt.

När jag steker lammkotletter gör det i en tokvarm stekpanna (med massa smör i), snabbt i på ena sidan sedan vänder man när det blivit lagom brynt. Salta, peppra och ös på med timjan! Så när andra sidan är stekt lägger jag upp på ett ungsfast fat och skjutsar helt kort in i ugnen på högsta värme och inställt på grill. När det gäller kotletter så kan det ju ibland bli lite ostekt på sidorna, så därför gör jag klart jobbet i ugn istället för i stekpanna. Men det gäller ju att vara snabb, när det är sådana här små näpna kotletter kan det ju snabbt bli för gjort och man vill ju inte ha en sönderstekt lammkotlett. Nä, rejält rosa ska det vara…. Och så massor med smör på!

Because of mu inability to install Photoshop in my borrowed laptop I have to make do with iPhone-pics. But it’s a quite handy thing so I shouldn’t complain. This evening we had the most delicious dinner. Yesterday the lamb we ordered from the farmer we rent the house from arrived and we spent the sunday filling the freezer with meat. Some of it we saved in the fridge and had a two day lamb-feast going on eating lambchops in all glory. To really make it a feast we made the favorite side-disches to go with the lambchop. Fresh potatoes fried in butter and thyme, corn on the cobb, celeriac fried in butter and babyplumtomatoes with basil, fetacheese, olives and red onion. And of course some garlic-butter top the lamb chop. The main thing here is clearly the butter, all good things must come with butter it seams. 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: