Hoppa till innehåll

Semlor varje dag!

februari 17, 2016

17feb16.jpg

Jo, det var ju över en vecka sedan det var Fettisdag. Men jag tycker allt att man kan äta semla mer än bara en dag. Det gör jag iallafall, även om jag försöker hålla mig och inte tjuvstarta förrän på fettisdagen. Gör man dessutom semlorna små, som små minisemlor som ryms lagom på ett kaffefat. Ja, då är det faktiskt inga problem alls att äta en om dagen hela Februari ut.

17feb162.jpg

Den godaste semlan gör man ju själv och det här är mitt favoritrecept.

 

3 dl mjölk (jag gör dock på oatley)

150 gram smör

1 msk kardemumma

50 gram jäst

1 1/2 dl socker

1/2 tsk salt

1 ekologiskt ägg

ca 1 liter vetemjöl

 

Smält smöret och häll i mjölken och kardemumma, låt bli fingervarmt. Häll ned i degbunke och smula ner jästen. Tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken till dubbel storlek, ca 60 min. Stjälp upp degen på bakbord och baka ut till bullar. Jag gör dem som sagt ganska små, det brukar bli ca 30-35 st. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 60 min, pensla sedan med ägg uppvispat med lite grädde.  Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, i ca 5-6 minuter.

 

Sen fyller jag dem med mandelmassa som jag rör krämigt med innanmätet av bullen samt lite grädde. Sen toppar man med vispad grädde, locket på och pudra sen över lite florsocker..

 

17feb163.jpg

Om man någon dag inte skulle va sugen på att gå hela vägen och göra semla så kan jag tipsa om att de här bullarna även är rackarns goda med lite smör och ost på till kvällsteet…

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: