Hoppa till innehåll

Om blöjorna…

december 29, 2015

Redan innan lillen ens var påtänkt hade jag bestämt mig för att vi skulle använda tygblöjor. Bättre för miljön, luftigare för den känsliga bebishuden och som grädde på moset är det ju retro så det står härliga till..29dec156.jpgDet finns massor (massor verkligen!) av olika typer av tygblöjor därute om man börjar leta. En mängd olika system där det är helt en smaksak vilket som passar bäst (det behöver verkligen inte alls vara knöligt eller besvärligt att välja tygblöjor istället för engångs i plast)… För oss är det den kanske allra mest klassiska blöjan som funkar bäst, vikblöjan. Så som de sett ut sen urminnes tider gissar jag. Ett fyrkantigt tygstycke som man viker som en blöja, sen sätter man fast med blöjnål eller den här smarta mojängen som kallas för snappi.

29dec154.jpgUtanpå vikblöjan behöver man någonting som gör att det håller tätt. Vi föredrar ull som barriärlager. Om man tar ett par ullbyxor och lägger i ett vattenbad med lanolin (ullfett) så återfettar man nämligen ullen och vips blir det vattentätt. Kommer kiss i kontakt med ullen så blir det en kemisk reaktion och det renar sig själv som på ett magiskt vis. Snacka om vatten på kvarnen att ull är ett fantastiskt material. 29dec152.jpg

Hemstickade, köpta eller sydda blöjbyxor är hugget som stucket. De jag stickade råkade hamna i tvättmaskinen och det blev modell dock-storlek på dem och sen blev det inte att jag stickade några fler. Istället är de här mina favoriter just nu, de gråa är från ett finskt märke som heter Babyidea, de randiga är från tyska Storchenkinder och de gröna är från svenska Minimundus (de var vita från början men jag färgade dem gröna).

29dec155.jpgVill man inte ha byxor i dra upp modell över blöjan finns det även skal gjorde i ull som man knäpper på. Rackarns smidigt om man vill ha någon annan typ av byxa utanpå. Så finns det färdiga ullkurer man använder för att lanolisera byxorna, annars går det lika bra att göra det med rent lanolin och lite olivtvål till exempel.29dec153.jpgMen det där med all tvätt då?? Jo, man tvättar ju såklart mer, men inte så att det känns något vidare besvärligt och har man barn tvättar man ju ändå mer än man gör i ett vuxenhushåll. Eftersom vikblöjorna bara är fyrkantiga stycken så torkar de dessutom ganska snabbt så besväret är minimalt. Men det ser ju allt som oftast ut såhär i vardagsrummet under vinterhalvåret. Tacka vet jag sommaren då man kunde hänga ut dem för tork och de är torra på en timme i sommarbrisen.29dec15.jpg

/We love our cloth diapers. I’m really hooked on the flat cotton diaper with wool covers. /

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: