Hoppa till innehåll

Hästhistoria…

december 2, 2014

Häromdagen när jag satt och slösurfade snubblade jag över något fantastiskt. Nämligen en sida där man kunde söka på tävlingshästars stamtavlor och där Kansas fullblodssida av släkten fanns listad, komplett med bilder och all möjlig rolig information. För mig som älskar historia och alltid tyckt det varit väldigt intressant att få höra om hur det var för mina släktingar i början av 1900-talet och deras livsöden var ju detta en fullständig jackpot! Jisses vad roligt att kunna se bilder på Kansas (och lilla Daisys) förfäder och fantisera om vad de var för slags hästar. Det är bara att vara tacksam för hur bra britterna alltid har varit på att för bok över sin fullblodsavel…

Horse_Tamerlane-_3big

Här har vi till exempel Kansas farfar, Tamerlane som föddes i England 1952. Undrar just hur det var att vara häst på 50-talet.. Horse_Persian_Gulf-_3big

Det här är hans farfars far Persian Gulf, som föddes 1940 i England och som 1944 kom etta i något som kallades Coronation Cup. Man förstår ju vart Daisys långa ben och snabbhet kommer ifrån..

Horse_Bahram-_3big

Det här är Kansas farfars farfar Bahram som föddes i England 1932 och när jag kommit ned till de här bilderna blev jag allt mer förtjust. Så otroligt kul att få se bilder på hästar så här långt tillbaka i tiden.

Horse_Swynford-big

Här har vi Swynford, född 1907 (fem led från Kansas). Visst är han tjusig!! Hästskötaren och husen bakom ser ut som något ur Downton Abbey..Horse_Isinglass-big

Isinglass, är Swynfords farfar och föddes 1901 i England.. Ståtlig hingst även om jag nog föredrar Swynfords utseende, men då gillar jag ju lite kraftigare hästar..Horse_Sir_Hercules-big

När jag började komma så långt bak som 1800-talet tänkte jag att nu kan det ju iallafall inte vara bilder längre. Men joo, visst kunde det de.. Här har vi Sir Hercules, född 1826 på irland.. Ganska fantastiskt tycker jag!Horse_Eclipse-big

Men som om den tidigare var häftig, här är Eclipse. Född, 1764 i England. Det var hertigen av Cumberland som var ägaren och den här hästen var tydligen något av en superstjärna och obesegrad kapplöpningshäst och hade flertalet Derbyvinnare bland sina avkommor. Eclipse dog av kolik vid 24 års ålder och hans skelett ska tydligen finnas bevarat på Kungl. veterinär universitetet i Hertfordshire. Otroligt spännande att upptäcka att min gamle Kansas (och Daisy) har de här generna i sig..

Horse_Darley_Arabian_DB-_2big

Allra, allra längst bak i linjerna innan det blev okända föräldrar fanns den här Darley Arabian, som föddes 1701 i Syrien och importerades till England året efter. Det är tydligen den här som är en av de tre hingstarna som var grunden i den engelska fullblods-stammen.. Otroligt spännande och så roligt att det går att spåra så otroligt långt bak. Fast det är ju förstås på den tjusiga fars-sidan. Kansas mamma var en robust, fin och trevlig irländsk tinker utan någon stamtavla att tala om och där står det okänt på både mor och far.  Det är från hennes sida fläckarna, hovskägget och det lugna fina temperament kommer ifrån och det är precis det som gör honom till världens bästa häst, han har lite av allt om man säger så.

(alla bilder kommer härifrån)

/I found this site that listed old racehorses and got to look up Kansas pedigree on his fathers side.. It goes back all the way to the 16th century with pictures and all and it was the best thing ever to be able to see how his ancestors look liked and read about their accomplishments.. Thats on his fathers fancy thoroughbred-side, his mother was a down to earth and hearty irish tinker with absolutely no pedigree at all. And thats why my Kansas is the best horse ever, he has a little bit of everything in him.. /

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: