Hoppa till innehåll

Gör eget kroppspuder..

augusti 3, 2014

Något som jag är väldigt förtjust i när det är varmt (och nu är det ju rekord-varmt) är kroppspuder. Jag avskyr nämligen känslan av att vara klibbig och då kommer det väldigt väl tillpass att pudra in sig i lite väldoftande puder. Jag vill helst att det ska vara utan talk och när mitt gamla tog slut tog jag tag i saken och tillverkade ett själv. Det var inte alls svårt och det blev minst lika bra som de man köper, faktiskt nästan bättre.
kroppspuder

Det finns allehanda olika recept på kroppspuder där ute om man söker på internet. Man får helt enkelt känna sig fram lite till vad man själv föredrar. För min första provsats blandade jag 3 delar maizena med 2 delar rismjöl, 2 dela kaolin och 1 del arrowrot. Jag tillsatte även lite bikarbonat  då det motverkar lukt och verkar som deodorant. Jag kommer nog inte fortsätta med det dock för jag tyckte bikarbonaten hade lite för grov känsla och jag vill att mitt kroppspuder ska vara silkeslent mot huden. Både maizenan, arrowroten och rismjölet finns i vanlig matvarubutik. Även om jag hellre hade velat haft ett mer finmalet rismjöl som man hittar i asiatiska butiker funkade det från Risenta bra det också. Kaolin är en vit lera, väldigt fin i texturen och silkeslen som bland annat används mycket inom kosmetikaindustrin. Jag fick dock tag på det från en av Färgkrafts gömmor då vi använder kaolin när vi gör reserveringar vid textiltryck.. Kaolin används även vid tillverkning av keramik och porslin. Roligt när det finns så många användningsområden för något. Häll alltihop i en burk med lock och skaka ordentligt så allt blandar sig. Se bara till att inte andas in pulvret, man vill ju inte råka ut för stendammslunga bara för att man gillar att använda kroppspuder….

kroppspuder2

När pudret är färdigblandat så kan man tillsätta doft om man vill. Väldigt enkelt, bara spraya lite parfym eller droppa eteriska oljor på en bomullsrondel och låta den ligga med i burken i ett till två dygn. Jag valde att ta min Clean-parfym för en härligt tvålig doft på mitt puder.. Skaka om någon gång ibland   och vips så har man ett härligt doftande kroppspuder. Jag hade dessutom en fin gammal talkflaska efter mormor som jag hällde upp mitt puder i. Förut har jag bara haft den här som prydnad på mitt sminkbord men det är ju självklart mycket roligare när det finns något i också..

kroppspuder3

/I made my own body powder the other day. Very easy, just mixed corn starch, rice flower, arrow root starch and some kaoline together and added a piece of cotton sprayed with some perfume to give it scent. I love to use body powders when its hot wheather to avoid the sticky feeling and of course I want it to be talcum free./

2 kommentarer leave one →
 1. Maggie permalink
  augusti 17, 2014 9:54 f m

  Hur använder du kropppudret? Jag använder arrowrot som torrschampo till håret mellan tvättningarna och det lämnar ju fläckar på kläderna som man måste borsta av… undrar hur det funkar att använda det på kroppen?

  • augusti 18, 2014 1:17 e m

   Hej Maggie!
   Jag använder pudret lite överallt på kroppen när det är varmt för att motverka klibb-känsla (avskyr det) och så för att få dofta gott över hela kroppen. Men man får ju tänka lite på vad man har för kläder. Nu har jag gjort ett rosa kroppspuder (med rosa lera i) och då var det ju inte så smart att ha vit ärmlös blus för ärmhålen i blusen blev rosatonade. (gick bort i tvätten dock)..Men om man är försiktig när man tar på sig sina kläder och kanske inte tar ärmlöst så tycker jag inte det gör något om det kommer lite puder på insidan av kläderna.. (om man nu inte synkar klädfärgen med färgen på kroppspudret för då syns det ju inte 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: