Hoppa till innehåll

Byggar-helg!

mars 31, 2014

Eftersom helgen bjöd på fantastiskt väder spenderades den utomhus i stort sett hela tiden. Vi sällskapade med getterna och byggde på både det ena och det andra. Ibland när det behövdes en paus passade jag på att gosa med den lilla och vänja henne vid att vara människo-social. De är väldigt rara mina getter….Man kan inte låta bli att bli varm inombords när man har en sådan här söting i famnen. Speciellt när hon efter en stund vilar huvudet mot ens axel och nästan slumrar till i vårsolen.

gethage6

De som är kvar på marken blir ju givetvis intresserade de med. Både killingens mamma som undrar lite grann över sin bebis men framförallt mellan-geten Betty som är tämligen mammig (på mig) och vill hålla sig nära mig så mycket det bara går.  gethage5

Det som byggdes var mat-bingar. Först gjorde vi en helt annan konstruktion som hängde högre och getterna fick äta som genom ett galler gjort av trä, men då fick de så mycket hö i ansiktet att jag valde att göra sådana här istället. Fast givetvis tyckte killingen det var optimalt att lägga sig i dem (det är bara att hoppas på att hon inte lär sig hoppa ut över staketet genom att använda bingen som språngbräda). Vi får se om jag inte ska modifiera dem lite genom att göra ett trägaller som lock föra att minska både ”ligga-i-maten-faktorn” samt ”skutta-iväg-och-rymma-risken”. Tillsvidare får de vara som de är, huvudsaken var ju att få upp höet från marken. Återigen har jag byggt i bakved samt spillbitar från när maken gjorde mina hästboxar. Det är så trevligt att snickra med bakved. Dessutom är både billigt (läs fått gratis) och snyggt. gethage4

Det var inte bara matplatser har vi byggt. Det måste ju finnas lite stimulans i hagen utöver granarna de har att gömma sig i och äta på. Ett gäng pallar fick bli ett hopp-bord, en stock och en bräda blev helt plötsligt en gungbräda som killingen speciellt gillar att gå fram och tillbaka på.  Gamla däck fick tjänstgöra som ytterligare hoppleksaker. Räfflorna i däcken ger bra fotfäste och gummit i däcken ger lite svikt när man hoppar. I veckan ska jag köpa takpapp och häfta fast på spången till hoppbordet och gungbrädan. Den riviga ytan ger både fotfäste samt fungerar som fotfil på deras klövar.

gethage3

Killingen Getrud och den lilla morsgrisen Betty håller på att bli ”partner in crime”. Även om Betty ibland påminner killingen att hon faktiskt är tvåa i rang i hagen ibland genom en lätt buffning. Inte för att killingen bryr sig, men det är väl skönt för Betty, som blir tämligen hunsad av den största geten Rölla, att iallafall ha någon som är under henne i rang, än så länge åtminstone…..

gethage2Nu har jag varit getägare i en vecka och både getterna och jag har börjat vänja oss vid den nya tillvaron. Det är rackarns roligt att ha dem på gården och nu kan jag inte tänka mig ett liv utan getter.

gethage/The weather this weekend was glorious and we spent most time outside in the sun. There was a lot that needed to be done, mostly for my goats. We made a playground for them and they also needed some hay feeders to get the hay off the ground. Now I have been a goat owner for a week and I think both they and I have grown accustomed to it. Now I can’t imagine a life without those sweet creatures.. /

One Comment leave one →
  1. april 3, 2014 4:21 f m

    Vad roligt att läsa om dina getter! Vilken bra ”matte” du är som hittar på saker att göra för dom, lyckliga dom. Det ser superhärligt ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: