Hoppa till innehåll

Fynd från mormors vind..

november 3, 2013

Häromdagen åkte mamma och jag upp till mormors hus för att röja och ställa undan lite grejer till förvaring. Jag passade på att titta lite i lådorna på vinden för att leta efter gamla stickmönster som kanske kunde finnas där och råkade hitta en mycket intressant låda som det stod ”mormors kläder” på. Den mormor det syftade på upptäckte vi var gammelmormor Agnes och det fanns hela två lådor fyllda med kläder som jag inte tidigare sett. Man kan säga att jag råkade stöta på en guldåder med andra ord. Hurra!

DSC_0493

Det var en hel del bomullsblusar och klänningar i fina mönster och färger. Alla var sydda av gammelmormor själv och alla i samma mönster. När mamma såg dem kände hon genast igen dem. Det var den här stilen gammelmormor föredrog och då körde hon på den, enbart. Smidig trekvartsärm så man kan diska utan problem, lite lätt rymliga och bystinsnittet på samma ställe vid axelsömmen. Det är verkligen så roligt att fortfarande kunna hitta sånt här, det där huset är verkligen ett ställe med fyndmöjligheter som aldrig verkar sina trots att jag tycker jag rotat igenom  de flesta skrymlen och vrår sedan barnsben på jakt efter roliga gamla saker att undersöka. Kläderna passade perfekt även om de var av det lite mer rymligare slaget.  Agnes var tydligt en robust kvinna från den tidens mått med samma breda axlar som jag. Det är dessutom väldigt roligt ur sömnads-synpunkt att kunna gå igenom plaggen och se hur de är uppbyggda. Den här rosa bruna var sydd i en lite kraftigare bomull och kan fungera både som blus och jacka. Väldigt snyggt mönster må jag säga! Lite sliten på sina ställen men inte så det syns om man inte synar den väldigt noga. Alla sömmar var kastade för hand istället för sicksackade och knapphålen var även de handsydda. Kragarna var gjorda på ett annat sätt än vad jag brukar göra, med ”invikningen” på utsidan snarare än i nacken. Det ska jag prova nästan gång jag syr bluskrage.DSC_0489

En tunnare blus med fantastiskt fint mönster och pärlemorknappar av den sort som är min favorit. Blomm-knappar alltså, finns det något bättre.? Bomullsblusar har man aldrig för många av och jag tror nog jag ska ta efter att göra dem med trekvartsärm ett tag framöver. Det är ju väldigt praktiskt och på vintern är det ju skönare att vara lite mer klädd.

DSC_0506

Älskar den här typen av mönster och färger. Omlottmodell med knappar och fickor. En väldigt praktiskt hemmaklänning och det är nästan så jag ser gammelmormor framför mig när hon lagar mat, diskar, gräver i trädgårdslandet eller sitter och väver i den. Hon var en väldigt rekordelig kvinna mormor Agnes med en stor talang för självhushåll och en baddare på att väva. Något att inspireras av och ha som förebild med andra ord.DSC_0516Den här marinblå har blivit en favorit att gå omkring i här hemma. Det är redan tredje dagen jag har på mig den och nu snart måste jag nog skiljas från den en liten stund så den får åka i tvätten. Gjord i en lite kraftigare bomull i en rymligare modell än vad jag själv brukar sy så är den det bekvämaste jag haft på mig på länge.

 
 

/I did some serious finds the other day when I went to grandma’s house together with my mom to do some clearing up. I went up in the attic to look for some knittingpatterns and instead I found a box full of clothes from my great grandma. Lots of dresses and blouses in colorful cotton. All in the same model, my great grandmother liked a certain type of clothing and that’s what she wore, all the time. Robust cotton, three quarter length sleeve so she could do the dishes without getting the arms wet. She obviously was quite the robust woman for that time since the shoulders are exact fit on me. She made them all herself and looking inside and investigating the way they are made are the most fun. The seams are all finished by hand instead of using the zigzag on the machine, buttonholes made by hand and the hems made by hand. The navy dress has become quite the favorite but I soon will have to part with it I guess and clean it, it’s a bit roomier than what I usually make for myself and the cotton is nice and thick. Perfect for the comfortable ”at-home-dress that will be durable enough for all kinds of housework and even taking out the horses to their pasture in the morning without getting torn../

6 kommentarer leave one →
 1. november 3, 2013 12:25 e m

  JAG DÖR AV AVUNDSJUKA!!!!!1 Hihi.

  • november 3, 2013 1:36 e m

   Haha! Jo jag är tacksam över att ha en släkt som lagrar på sina saker. 😉 och att alla gamla klänningar inte blev till trasmattor.

 2. november 3, 2013 2:18 e m

  Så härliga fynd!

  Kom just på att längst in i min garderob hänger kläder som min moster hade. Hon gick bort för snart 20 år sedan, och jag har inte haft hjärta att göra mig av med de plagg som hamnade hos mig. Jag får nog ta fram dem och ta en titt på dem igen.

  • november 3, 2013 2:54 e m

   Gör det! Det är märkligt hur saker man inte uppskattade vid en tidpunkt blir till skatter vid en annan. Det är jättemånga grejer hos mormor som jag inte insåg vad bra de är med en gång. 🙂

 3. medeas permalink
  november 3, 2013 9:54 e m

  Men åååh så fint. Älskar tyget i den översta. Jag ska nog leta på min fyndvind (i Sverige) någon gång och se om jag kan hitta någon låda med fina kläder jag också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: