Hoppa till innehåll

Paj-Söndag!

oktober 22, 2013

Vi har en helig tradition här hemma. Den bästa av alla dagar, nämligen Paj-Söndag. Det började med att vi upptäckte att vi ätit paj några söndagar i rad till ”efter-lunch-kaffet” sen insåg vi att detta är något som man absolut bör göra varje söndag. Så nu har vi Paj-Söndag sedan nästan ett år tillbaka. En otroligt bra grej faktiskt, hela söndagen blir liksom lite bättre när man vet att det vankas paj och söndagen som ändå är ganska så bra till att börja med dessutom.  Nu senast var det äpplepaj som bjöds. Äpplepaj är en av mina absoluta favoriter och nu på hösten när äpplena är så fina är det bland det bästa som finns i mitt tycke.

paj
Min äpplepaj gör jag ungefär såhär: (Det varierar sig alltid lite från gång till gång, det går nästan på automatik så här behövs det inga exakta recept.)

Skala och klyfta äpplen (jag föredrar Aroma eller Ingrid-Marie)

Blanda dem med lite strösocker och massor av kanel

Strö över lite maizena (typ en knapp matsked) och blanda ihop det med de sockrade äpplena.

Den här gången ringlade jag även över lite mörk sirap på äpplena,  det visade sig vara väldigt gott.

Gör en smulpajdeg med smör (omkring 100-125gr) , mjöl (typ 1,5 dl) , havregryn (typ 1,5dl) Jag mäter alltså inte så noga utan känner med fingrarna om det är tillräckligt smörigt, hellre för mkt smör än för lite i förhållande till mjölet om man säger så. Tillsätt en tesked salt. Det blir extra gott med lite mer sälta i pajdegen.  Strö pajdegen över äpplena och toppa med lite farinsocker (det är även gott att riva lite muskot över om man vill det) sedan skjuts in i ugnen på 200 grader tills det är gyllene och fint..  Äts till vaniljsås i massor. Inga färdiga varianter givetvis utan hemgjord ska det vara.

2 dl mjölk (eller oatley +laktosfrimjölk som jag kör på)

1 dl grädde

1 msk maizena

2 msk strösocker socker

2 äggulor

ca 1 tsk eko vaniljpulver

Blanda allt, värm på plattan tills det sjuder (obs! inte kokar för då skär det sig).  När man gör på maizena istället för potatismjöl håller sig såsen tjock till dagen efter om det finns kvar då kan man även få en paj-måndag om man har tur.

Pie-sunday is the best tradition in our family. Last sunday it was apple-pie and it tasted wonderfull. I love, love, love applepie.

One Comment leave one →
  1. oktober 22, 2013 11:05 f m

    Söndagspaj!!! Vilken toppenidé! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: