Hoppa till innehåll

Brännprov…

april 22, 2013

När man köper tyg (eller för all del kläder) second hand är det ibland lite svårt att med en gång veta vilket material det är gjort i enbart genom att känna på det. Ett enkelt sätt att ta reda på det är brännprovet. Så här går det till!

brannprov4

Man eldar på en liten bit tyg, här testar jag mitt blå rayontyg som jag just nu syr en klänning i. Nu visste jag ju visserligen redan att det var rayon men det är ju alltid kul att dubbelkolla. Pyromanen i mig uppskattar alltid att få ta fram tändsticksasken.

brannprov

När man eldar på tyger i bomull, viscose, rayon eller andra material som är tillverkade av cellulosafibrer luktar det lite som bränt trä eller papper. Efteråt om man tar på det brända partiet löser sotet upp sig och faller av. Är det en blandfiber eller en ren syntetfiber bildas det istället som en seg liten kula på det brända stället. (När jag vill testa kläder klipper jag av en liten flisa tyg inne i plagget där det inte syns i en sömsmån till exempel. Lätt som en plätt!)

brannprov3

Vi gör samma test med en bit ulltyg. Nu är det så att en viss liten procent syntet trots allt är tillåtet i ulltyger även om de kallas 100% ylle. Fusk tycker jag och det enda sättet man kan vara säker i dessa dagar är att ta fram tändsticksasken.

brannprov2

När man bränner ull luktar det givetvis inte trä utan snarare bränt hår. När jag eldat klart och det svalnat lite drar jag med fingertopparna över det brända stället och sotet faller lätt av. Ingen syntetblandning här heller och jag kan pusta ut över att min favoritkjol är gjord i helylle (detta var jag inte helt säker på eftersom tyget var gammalt inte hade någon märkning). Som det kanske märks är jag inte förtjust i syntet, men varför skulle man använda sig av syntet när det egentligen bara är otäck plast och naturmaterial är så mycket bättre och trevligare att ha att göra med. Det är iallafall mitt resonemang…

 
 

/When dealing with a lot of vintage fabric (and of course clothes) it can be sometimes be hard to determine the content of the fabric. An easy way to solve this is the simple burntest. When burning cotton or rayon (or any other cellulose) it smells like burned wood or paper. If it has some synthetic a small ball is formed at the burned area. The same goes for determine if it’s a wool or a woolblend, of course then it smells like burnt hair instead of wood and afterwards if one runs the fingers along the burned area the soot just falls off. If it doesen’t and formed a hard ridge it has a synthetic content. Easy peasy and a good way to make sure what is what./

One Comment leave one →
  1. maj 5, 2013 5:45 f m

    Smart! Tack för tipset 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: