Hoppa till innehåll

Svart som natten…

oktober 1, 2012

I går kväll kom jag hem från Borås, lite trött efter flera dagars intensivt jobb men jag fick ha förmiddagen ledigt för att vila upp mig på.  Eftersom vårt hotell låg precis bredvid Åhléns hade jag tid att springa in en kortis för att införskaffa lite nya underkläder, strumpor och sådant som alltid tycks behövas. Förutom knästrumpor i ylle och annat smått och gott hittade jag mamelucker och underlinne i silkejersey. Jag som älskar att vara ordentligt klädd undertill slog genast till. För den här typen av underkläder är perfekt för kyliga höstdagar och det bästa att ha under klänningar i ylle. Förr i tiden var man ju väldigt noga med att ha underklänning eller underlinne eftersom man inte tvättade på samma sätt som vi gör nu. Istället för att bära klänningen en eller två gånger och sedan tvätta bytte man underkläderna och klänningen höll sig fräsch längre mellan tvättarna och man sparade in på både tvättmedel och kläderna som höll längre. Vi borde anamma lite mer av det tänket i vårt moderna samhälle tycker jag, både bättre för ekonomin, kläderna och miljön. Har man dessutom en klänning i ylle är det oftast bättre att bara hänga ut den på vädring istället för att tvätta den. Till mina nya silkeunderkläder tog jag de fina trotjänar-strumporna i ylle som jag köpte förra hösten och egentligen borde skaffa några fler av.

Eftersom jag var inne på svart-spåret kom jag på en klänning som jag nästan glömt långt därinne i garderoben. Den här svarta godbiten i yllecrepe kommer från mormors garderob. Stramt och sobert, förmodligen (mamma mindes inte riktigt) är det mormors  morAgnes begravningsklänning. Den är varm och skön och i riktigt fint skick eftersom den förmodligen inte användes så ofta. Jag gillar speciellt de fina stenkols-knapparna och att de är satta i gruppering om tre. Det ska jag ta till mig och göra i min egen sömnad mer. Väldigt snyggt!

Svart var ordet. Inte en färg jag använder så ofta men nu blev det en helmundering. Den här kappan hade jag med mig till Örebro-vintagemässa men som tur är kom jag på bättre tankar och tog bort den från försäljningsgalgen. Varför skulle jag sälja en sådan här godbit för några ynka hundralappar. Nej, som min mormors mor Agnes brukade säga ”-Det man har det har man.” Det är bättre att behålla det man har istället för att göra sig av med det. Speciellt när det gäller en finfin kappa som dessutom har en tjusig mink-krage och visst mått av affektionsvärde.

 
 

I got some great underwear in silkjersey when I was in Borås this weekend. I’m a sucker for sensible underwear and these quickly got to be favorites in the old warderobe. I’ve got to get me some more I think. Perfect for the chilly autumn days and under those wooldresses. As I was in black I decided to go all the way and took out an old dress I almost forgotten about. This one is from my grandmothers closet and it used to belong to my great grandmother, her funeral dress. In very good shape since it wasn’t used so much. I especially love the buttons and how they are placed, I will definitely use that in my sewing. I also took out a black coat that I almost sold when I went to that Vintage-fair un Örebro, I’m glad I decided not to, don’t know what I was thinking. Of course this one with it’s mink furcollar is a keeper….

2 kommentarer leave one →
 1. oktober 2, 2012 7:03 f m

  Så fin klänning och kappa! Förstår fullkomligt att du inte ville sälja den, vilken tur att du insåg det i tid!
  Tackar för tipset om mameluckerna och strumporna, ska kollas upp! Ett tips från mig: visst har du sett att WKD har börjat sälja 40 den fully fashioned? Så himla sugen på ett par, tror jag ska unna mig det när jag är i butiken i London i november. Ett till tips: om silkesmameluckerna blir lite svala till vintern så har Triumf ett par helt underbara 100% ylle mamelucker. Tunna, varma, kliar inte för fem öre (och jag är väldigt känslig för kliande kläder).

  Hur var mässan i Borås? Ska för första gången på 8 år till Symässan i Älvsjö om några veckor, är så himla peppad!

  • oktober 3, 2012 2:07 e m

   Nä, jag förstår inte ens hur jag kunde tänka tanken först… Ibland är man bra tokig.. 😉

   Ja, gör det. jag är väldigt sugen på att köpa ett till set fast i vitt (eller ja, oblekt var det snarare, inte så dyrt heller med tanke på att det var silke.. Man kan ju förståss sy själv, men det är ju så träligt ”slinkigt”)

   Ååh, nej det visste jag inte.. ska kolla upp, älskar WKD-strumpor..och det är ju även skönt att slippa frysa i sina vanliga tunna.. tack för tipset, ska även kolla upp de där yllemameluckerna.. gillar sådana. har ett par i svart merino som jag fått av mor i Julklapp som används flitigt under vintern, men de är liite tjocka att ha under pennkjol.. (kommer inte ihåg märket nu men de är bra)

   Mässan i Borås var som vanligt väldigt trevlig, Borås är väldigt trevligt… Även om det är mkt större och mer utställare i Sthlm.. Vad kul att du ska åka ner till mässan!.. Hälsa på mig då i Färgkrafts monter vettja! Vore kul att se hur du ser ut i verkligheten.. Men obs. jag varnar bara, det brukar kunna bli lite hetsigt på mässa, så jag kommer förmodligen ge ett väldigt speedat intryck 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: