Hoppa till innehåll

Hattkursen, andra helgen…

mars 19, 2012

I helgen som gick var det dags för hattkurs igen. Fortfarande lite halvkrasslig, i vad som visade sig bli den längsta influensan någonsin, och således laddad med alvedon och halstabletter fick jag ändå otroligt mycket gjort och hade  väldigt roligt. Den här gången gick vi igenom hur man gjorde stråhattar. Det är inte riktigt samma tillvägagångssätt som när man gör filthattar, då man inte använder ånga utan istället blöter materialet med kallt vatten (t.ex med en blomspruta) innan man drar det efter en hattstock.

 

Den här solhatten med stort brätte gjorde jag i ett lite grövre strå som kallas ”bau”. Den kommer bli finfin för sommarens soliga dagar då man behöver lite skugga för ansiktet. När man drar hatten fuktar man den alltså först, sen tränger man på den på hattstocken och bearbetar den med händerna. När den blivit tillräckligt slät sätter man fast den med ett brett resårband och låter torka. Om det behövs kan man även hjälpa till att hålla den på plats med lite nålar.

 

Till skillnad från det tunnare stråmaterialet behöver bau’en inte appreteras. Därför gick den här hatten förvånansvärt snabbt att göra, det handlade ju mest om att stråt skulle bli torrt efter att man format den färdigt. Brättet gjorde jag separat och sen när även det torkat syr man ihop brätte med kulle och vips har man en hatt. Jag valde dessutom att ha kvar den råa kanten på ”kornetten” (alltså råmaterialet) vilket också snabbade på processen att få hatten färdig. Om man inte vill göra så kan man tillexempel sy in kanten och sedan pressa med strykjärn eller så syr man på ett kantband.

 

Den här lilla saken gjorde jag på frihand. Det vill säga, jag valde en lagom rund stock för själva kullen, sen drog jag brättet utan att använda något att dra mot. Brättet och hatten sitter ihop, till skillnad från den andra hatten och för att den inte skulle sloka medan den torkade fick jag staga upp brättet med diverse hjälpmedel. Den tog lite längre tid att göra än solhatten eftersom det var lite mer ”pill” för att få till den snyggt. Jag ville få en hatt som liknade den svarta som jag köpte på Old touch häromveckan och jag tycker jag fick till ett riktigt bra slutresultat. Innan den är färdig ska den dekoreras med ett band på brättet och en rosett i bak som jag tror skall få vara rött. Den här tror jag kommer bli en riktig favorit och jag är mäkta stolt över att jag fick till en ”frihands-dragen” hatt.
 
 
This weekend it was time for my hattcourse again. Still fealing the flu I managed to function with the help of aspirin and had a great time, allthough I was crazy tired when I got home. This time we made hats from straw, I did one big sunhat and a smaller one in a nice white straw. The white one I did with the inspiration from the black felt hat that I got when I was i Stockholm the other week. I like it alot and it will probably be a real summer favorite.

2 kommentarer leave one →
  1. mars 19, 2012 8:23 e m

    Vad roligt! Då bär du en riktigt fin stråhatt till sommaren? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: