Hoppa till innehåll

Hattkursen!

mars 1, 2012
tags:

Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av helgens hattkurs. Det roligaste på år och dar må jag säga. Riktigt trevligt och till alla som någonsin överväger att gå den säger jag bara: Gör’t!

Den här gången var det filthattar som gällde, nästa kurstillfälle skall vi göra stråhattar. Materialet är gjort av kaninhår (ullfilt kan ju funka också, men blir inte riktigt lika bra tydligen) och man väljer mellan en stor ”kaplin” (som en slokhatt med brätte som man kan göra lite större hattar av) eller en ”kornett” (som den jag håller i handen) som man gör lite mindre hattar av.

Man använder het ånga för att forma materialet till den hattmodell man valt ut. Till exempel hålla den över kokande vatten och sedan forma den, så kan man även pressa en blöt handuk mot den med ett varmt strykjärn. Det var otroligt spännande hur seg och följsam filten blev när den var fuktig. Man kunde verkligen dra den både hit och dit. Men det kändes i händerna efter två dagars maniskt dragande. Jag fick till och med smörja in armarna med ipren-gel för att jag hade sådan träningsvärk. (Ja, jag var en aning manisk)

Det fanns otroligt många hattstockar att välja på. Jag kan ju erkänna att jag sprang fram och tillbaka som en yr höna för att jag hade så svårt att bestämma mig. Både ångestframkallande och otroligt roligt på samma gång.

Ännu fler fina gamla hattstockar. I ett annat liv hade jag ju lätt kunnat se mig själv gå heltidsutbildningen till Modist. För det var verkligen en miljö jag trivdes i.

Det var nästan lite moloket att behöva lämna lokalerna, speciellt då jag var tvungen att lämna tre hattar kvar på tork. Jag ville ju ha dem med. Men appreturen hade inte torkat när det var dags att gå. (Appretur är ett slags ”klister” som man penslar på för att ge hatten stadga.) Den mörkbruna hatten ska bli en ”fedora” lik hatt med brätte, den röda är en likadan liten formad sak som den svarta jag gjorde den första dagen och den lila är en liten pillerburk som jag tror kommer bli väldigt chic på ett lite flygvärdinne-aktigt vis. Jag lade in en rush den sista dagen så jag skulle hinna med att dra tre hattar, jag tror nog det var därför jag hade så ont i armarna dagen efter.

Here are some pics from the hatmaking-course I took last weekend. I can say for sure that it was the most fun ever. I really enjoyed it and can’t wait until three weeks when we shall meet again to make strawhats. 

Annons
2 kommentarer leave one →
  1. mars 1, 2012 5:35 e m

    Visst är det kul med hattar! Jag gick Folkuniversitetets kurs för två år sedan, hittas på min blogg här:
    http://www.mormorhadestil.se/?s=hattkurs

    • mars 1, 2012 6:12 e m

      Åh, vad kul! Vad fin den där gula stråhatten var, kanske borde göra en sådan typ av modell nästa gång. Har inte bestämt vad jag ska göra än när det är dags för strå.. Det är ju så svårt att välja när de har så många olika hattstockar på lager. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: