Hoppa till innehåll

Elva frågor…

maj 11, 2012

Jag fick en utmaning av Elsa och givetvis ska jag svara på frågorna som ingick i utmaningen.

1. If you were an animal, what animal would you be and why?
Om jag vore ett djur skulle jag helst vara en häst, jag känner ett väldigt starkt band till hästar och då hoppas jag givetvis på att det är det djur jag skulle vara. Förmodligen skulle jag i så fall vara ett tempramentsfullt och lite nervigt fullblod som man får hålla lite kort och inte ge för mycket havre.

 

2. What was your dream profession as a child?
Jag drömde om att bli äventyrare och arkeolog, jag var väldigt begeistrad i Indiana Jones som liten och det färgade mina livsval ganska starkt misstänker jag. Det var inte förrän långt upp i det vuxna livet som jag insåg att den typen av livsstil inte alls passar mig. Men å andra sidan har jag alltid varit en drömmare så det är ju inte konstigt när jag tänker efter.

 

 (Hatten på vid en utgrävning i Grekland)

 

3. What is your guilty pleasure?
Jag har alldeles för många laster, men den mest utpräglade är nog min vurm för dåliga/bra romantiska böcker. Så kallad ”historical romance” på engelska (finns inget bra svensk genrebeteckning faktiskt). Det är en genre som är rätt stor i USA, därför är de flesta bra på engelska. Rätt bra för jag kan ju ursäkta mig med att jag filar på engelskan. Det är ju inte riktigt rumsrent kanske, kultursnobben inom mig förfasas litegranna. Men jag kan faktiskt inte sluta, speciellt inte då jag emellanåt har svårt att sova, då är mina pockets mina bästa vänner. Med jämna mellanrum gör jag en stor beställning och riktigt ”glupar” i mig bok efter bok. Jag kan sitta hur länge som helst och läsa recensioner på boksajter för att hitta de riktiga godbitarna med ”rätt” sorts handling. Det finns en del på svenska boksajter men för att få tag på en del åtråvärda titlar får man leta efter begagnat på amazon. Jag har till och med dagdrömt om att åka till USA med en tom resväska och gå på loppisar och köpa på mig massor, för det blir ju lite dyrt med frakt i förhållande till vad själva boken kostar när man köper begagnat från utlandet. Fast då å andra sidan blir ju flygbiljett ännu dyrare.

 

4. What makes a person attractive in your eyes?
Intelligens och empati är viktigt för mig. Finns inget värre än ytligt snygga människor med kassa värderingar och inget innanför pannbenet. Så är jag ruskigt förtjust i karlar med tatueringar på armarna och mustasch. (Tursamt nog är maken min både tatuerad, smart och mustaschprydd.)

 

5. Tell us about someone you really admire and look up to?
Kommer inte på någon på rak arm. Men människor med civilkurage imponerar på mig. Sådana som vågar stå upp mot orättvisor och kämpar för att göra världen bättre. Jag hoppas det finns många sådana människor runt om i  både Sverige och världen, för det känns som det behövs med tanke på hur samhället håller på att utveckla sig.

 

6. Describe the perfect day! What would you do and who would you spend it with?
Jag skulle ta med maken och åka till kosteröarna och cykla mig lycklig. Titta på massa fint och kanske stanna och plaska lite i havet. Sen skulle jag ta med maken till den restaurangen på sydkoster som jag var på i somras och bjuda på en kall öl och en sån där god räkmacka som de bara har på västkusten.

 

 

7. What music do you listen to when you are getting ready for a night out?
Jag går ju aldrig ut, men om jag för en gång skulle det hade förmodligen Mando Diao åkt på. Följt av några spår Thin Lizzy och sedan lite Danzig-favoriter. (40-tals musiken och tradjazzen spar jag till andra tillfällen, som när jag syr tillexempel.)

 

8. If you could live in another era, what era would you choose?
Jag skulle gärna få känna på hur det var att leva under slutet av 40-talet och början av 50-talet. Kriget var slut och Sverige var på frammarsch, det var mycket spännande omvälvande saker på gång under den tiden.  Jag inbillar mig att samhället var trevligare då, att man var artigare, respekterade sina äldre och att samhällsklimatet var inte lika stressat och egocentrism-betonat som det är nu. Förmodligen var det inte alls så, men jag behåller gärna illusionen om att det var bättre förr, och det är ju lika bra att inte ens tänka på kalla kriget som började och allt vad det innebar.Ska man börja tänka på allt läskigt skulle man ju ändå inte våga resa i tiden och det vore ju tråkigt.

 

9. Do you have a favorite quote or motto in life?
Upp till kamp?

 

10. What is your favorite scent?
Jag älskar jasmin. Marc Jacobs parfym Blush tycker jag har en väldigt fin Jasmin-ton. Den doftar som när man går förbi en jasminbuske en sommarkväll utomlands. Väldigt härligt med andra ord.

 

11.  If you could recommend on book that you think people really should read, what book would that be?
Ohh, det finns ju så många. Men Guy Grieves bok ”Vildmarken kallar” tycker jag är väldigt inspirerande. Den får en att tänka på vad som är viktigt i livet och så är jag väldigt imponerad av att karln kunde överleva i Alaska så där ett helt år utan att ha vidare erfarenheter av sånt tidigare. Jag har alltid varit väldigt fascinerad av vildmarksliv och nybyggaranda.

 

I got a challenge from Elsa some time ago and this is my answers. 1. If I was an animal I hope I would be a horse, I have a special love for horses so I would really like to be one. 2. When I was a child I dreamed about becoming an adventurer, I was totaly hooked on Indiana Jones and I guess that influenced me quite a bit. 3. My guilty pleasure is that I read to many ”historical romances”. I just love the genre and it’s a way for me to unwind when I have trouble sleeping. 4. Intelligence and empathy makes a person attractive in my eyes. Also I’m quite fond of dudes with tattoos and moustache. Luckily my husband has all these things. 5. Can’t thing of someone particular that I look up to, but I really admire people that stand up against injustices of any kind. 6. The perfect day I would spend with my husband on the westcoast, bathing and bicycling. And of course eating one of those great shrimp sandwiches they only have on the coast and drinking a cold beer to that. 7. I hardly ever go out, but if I would I would listen to Mando Diao, Thin Lizzy and of course some Danzig. I’d save the 40s music to other things. 8. If I could live in another era I would like to try the early 50s, so much was happening then that I think it would be interesting. 9 favoritemotto, eh, keep on fighting? 10. favoritescent, that would be Marc Jacobs Blush. I just love jasmine. 11. A book recommended by me would be Call of the wild by Guy Grieve. A really inspiring book, read it.

5 kommentarer leave one →
 1. maj 11, 2012 10:55 f m

  Åh, historical romance gillar jag också! Min favvo är Julia Quinn, har du läst nåt av henne? Jag gillar hennes böcker mest för att det är det närmaste original-Jane Austen man kan komma tycker jag, fast med lite sex då.

  • maj 11, 2012 11:09 f m

   Åh, vad kul!! Har alltid känt mig lite ensam i mitt bok-intresse. och maken fullkomligt haaaatar när jag pratar om mina böcker. Hehe! Har inte läst något av Julia Quinn! men nu blir jag ju sugen, har du någon bra att tipsa om. (föredrar sådana som man inte måste läsa hela serien).. hhm.. mina favoriter är nog, Lisa Kleypas och Pamela Clare (väldigt ähum ”steamy” 😉 ).. men sen är det nog mest enstaka från alla möjliga olika författare. Brukar ofta hitta några som jag gillar, sen helt plötsligt så är andra böcker av samma författare inte alls lika bra.. Gillar en del av Johanna Lindsey’s.. de är ju lite mer 80-taliga kanske men roliga ändå.

   • maj 11, 2012 11:16 f m

    Jag måste tipsa om hennes serie om ”The Bridgertons”. Man BEHÖVER inte läsa hela, men det vill man ju eftersom det är så BRA. Men dom är rätt enkla att hänga med i även om man inte läser hela serien, det är liksom meningen att man ska kunna köpa en bok bara. Hon har även gjort några fristående som är bra. Men min rekommendation är att du börjar med första boken i Bridgerton-serien, ”The Duke and I”. Annars bland dom fristående rekommenderar jag ”Just like heaven” eller ”Ten things I hate about you”. Fast iofs så bygger ”Just like heaven” på karaktärer från Bridgerton-serien. Nu ska jag sluta tjata, men om du förväntar dig mer steamy så är det kanske inte jättesteamy utan mer välskrivet och trevligt tycker jag. Och ganska mycket humor.

 2. maj 11, 2012 11:19 f m

  Dock har jag inte läst några av dom du räknar upp. Det måste åtgärdas! När jag var yngre var jag mycket förtjust i Elizabeth Chadwick och Anne Karin Elstad (kommer inte på fler på rak arm, men läste MYCKET historiska romaner som jag lånade från biblioteket).

  • maj 11, 2012 11:37 f m

   OKi dessa är mina top 5! 🙂 ”Devil in winter” (av Kleypas) är min totala favorit, har läst säkert t 10 gånger, ”Raven prince” (Elisabeth Hoyt), ”Surrender” (Clare) utspelar sig i USA på 1700-talet. eh.” The madness of lord Ian McKenzie” (Jenifer Ashley) också riktigt bra, lite annorlunda. och jaa. ”If you deceive”. Kressley Cole… Alla dessa har hyfsat mycket angst. gillar när det är lite svårmodigt till en början. 😉 Ska lägga de du tipsade om i min läslista.. drar nog ihop sig till en beställning snart.. Har läst om så mycket på senare tid, att jag skulle behöva något nytt tillskott…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: